V Česku přibývá důchodců, kteří mají na krku exekuci

Praha - V Česku přibývá lidí, kteří mají kvůli exekucím srážky z důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) evidovala letos ke konci listopadu přes 60 tisíc takových případů. Celkem tak za 11 letošních měsíců strhla dlužníkům přes miliardu korun. Spotřebitelské organizace seniory varují, aby se nenechávali přemluvit k neuváženému nákupu drahého zboží, nebrali si nechtěné úvěry a zbytečně se nezadlužovali.

„Ke konci listopadu jsme evidovali přes 702 854 podání v exekuční agendě. Již nyní je zřejmé, že ke konci roku se číslo přehoupne přes hodnotu prosince 2010,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Loni na konci roku ČSSZ zaznamenala 712 171 exekučních podání. Vykázala srážky z důchodů za 514 milionů korun, letos už hodnota srážek přesáhla miliardu.

Exekuce se týkají starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. ČSSZ z nich sráží, pokud to nařídí soud či exekutor exekučním příkazem nebo pokud rozhodnutí padlo ve správním, konkurzním nebo insolvenčním řízení.

Do problémů důchodce často dostávají předváděcí akce

Podle spotřebitelských organizací patří senioři k nejohroženějším skupinám, které nátlaku agresivnějších prodejců či poskytovatelů úvěrů špatně odolávají. Podle Miroslava Humla ze sdružení Spotřebitel.net největší nebezpečí pro starší lidi představují předváděcí akce, na nichž prodejci návštěvníky přesvědčí k nákupu drahého zboží. Rovnou jim poskytují i půjčku. Senioři pak často závazky nedokážou plnit a dluhy jim narůstají.

„Dokonce evidujeme případy, kdy to dopadlo i exekucí na nemovitost a v podstatě tím se klient stal bezdomovcem,“ upozornil Huml. Podle zástupců sdružení se na poradnu denně obrací až desítka starších lidí kvůli problémům s dluhy i kvůli nemožnosti vrátit nechtěné zboží či kvůli reklamacím.