Řecká letiště budou provozovat Němci

Řecká vláda prodá německé letištní společnosti Fraport práva na provozování 14 regionálních letišť v zemi, napsala Reuters  a zmiňuje podle agentury AP i vládní věstník. Je to první ze série privatizací, k nimž musí radikálně levicový kabinet přistoupit v rámci dohody o novém záchranném programu. Řecká vláda zároveň opětovně zmírnila omezení pohybu kapitálu.

Provozovatel frankfurtského letiště získá za 1,23 miliardy eur (33,2 miliardy korun) koncesi na správu řeckých letišť, z nichž několik je na turisticky oblíbených ostrovech. Vláda Alexise Tsiprase, která nastoupila v lednu s cílem zvrátit reformy dvou dosavadních záchranných programů, původně chtěla stávající privatizační program zrušit. Tsipras ale musel odpor k prodeji státního majetku přehodnotit, aby Řecko získalo nový úvěrový balík v sumě až 86 miliard eur. Bez nových úvěrů by země nemohla splácet dluhy a hrozil by jí nucený odchod z eurozóny.

Poté, co minulý týden řecký parlament a zástupci eurozóny schválili třetí záchranný balík pro Řecko, je osud Tsiprasovy vlády nejistý. Krajní křídlo vládnoucí strany SYRIZA podle řeckých médií v případě hlasování o důvěře vládu nepodpoří, což by znamenalo předčasné volby. Řecký premiér dosud neoznámil, zda hodlá hlasování o důvěře vyvolat, podle médií to ale udělá nejspíš tento týden.

Řecko uvolnilo bankovní služby, lze převést menší částky do zahraničí (zdroj: ČT24)

Řekové mohou již převádět pět set eur

Řecká vláda také opět zmírnila omezení pro pohyb kapitálu, která zavedla v důsledku dluhové krize. Řekové tak nyní mohou převádět menší částky do zahraničí a zakládat nové bankovní účty k hrazení splátek úvěrů či daní, píší agentury AP a Reuters.

Podle výnosu řeckého ministerstva financí mohou převody do zahraničí činit maximálně 500 eur (13 500 korun) měsíčně na osobu. V platnosti nadále zůstává omezení výběru hotovosti na 420 eur týdně na osobu. Nový ministerský výnos rovněž umožňuje poslat čtvrtletně až 8000 eur řeckým studentům v zahraničí na hrazení školného a ubytování.

Řecko zavedlo omezení pohybu kapitálu koncem června, kdy rovněž dočasně uzavřelo banky. Díky následné dohodě s věřiteli na novém záchranném programu mohly banky 20. července znovu otevřít a Atény začaly omezení pohybu kapitálu postupně zmírňovat.