Indické aerolinky koupí rekordních 250 airbusů

Menčík: Airbus má letos poměrně velký náskok (zdroj: ČT24)

Indická letecká společnost IndiGo koupí od evropského Airbusu rekordní počet letounů. Za 250 strojů typu A320neo zaplatí největší letecký přepravce v Indii v přepočtu skoro 650 miliard korun. Pro Airbus je to největší jednorázová zakázka z hlediska počtu letadel a druhá největší z hlediska hodnoty. Díky ní také navýší náskok před americkým konkurentem Boeing, který s firmou na trhu soupeří s letounem 737 Max.

Letoun A320neo je modernizovanou verzí modelu A320 s nižší spotřebou pohonných hmot. První testovací let absolvoval A320neo teprve loni v září, Airbus již ale na tento stroj získal více než 4100 zakázek, včetně té od indické společnosti IndiGo. Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka, je ale objednávka 250 letounů běh na dlouhou trať a dodávky mohou trvat třeba i deset let.

Největší soupeř Airbusu, Boeing, zatím na 737 Max získal zhruba 2800 objednávek, napsala agentura Reuters. „V tuto chvíli je na tom z hlediska zakázek lépe Airbus. A je to vidět i na ceně akcie, která v letošním roce rostla o 60 procent, zatímco u Boeingu ,pouzeʼ o 11 procent,“ uvedl Menčík.

A320neo a 737 Max jsou alternativy. Nejsou v ničem extra odlišné.
Tomáš Menčík
analytik společnosti Cyrrus

Nízkonákladová letecká společnost IndiGo vznikla v roce 2006 a vypracovala se v největšího leteckého přepravce v Indii z hlediska tržního podílu.