Každý pátý podnik v Česku bude propouštět

Praha – Zpomalující ekonomika nutí české firmy k úsporám. Každý pátý podnik v Česku proto podle Hospodářské komory plánuje propouštění. Ohrožení jsou především zaměstnanci ve stavebnictví, bankovnictví a zpracovatelském průmyslu. Naopak třeba zaměstnavatelé v zemědělství plánují v příštím roce více najímat než propouštět. A o práci by neměli mít nouzi ani lidé vyučení v technických oborech.

Nejistá situace na finančním trhu a strach z ekonomické recese vede české firmy k propouštění. Až 600 lidí plánuje například propustit jeden z největších zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji společnost ArcelorMittal. Těm, kteří se rozhodnou, že odejdou dobrovolně, nabízí firma až 24 měsíčních platů. V příštím roce bude propouštět i Skanska, která zatím nechce uvést podrobnosti. Podle informací České televize sníží stavy i další známé značky, jako například výrobce skla Crystalex, výrobce užitkových vozů a autobusů Iveco nebo telefonní operátor O2.

Nejvíc se propouští na Vysočině, nejméně v Hradci

Firmy chtějí propouštět v celé republice. Nárůst nezaměstnanosti by měly pocítit především pracovní úřady na Moravě, kde chce propouštět dvakrát více firem než v Čechách. Nejvíce společností, které plánují rozdávat výpovědi, je na Vysočině. Následuje ji Středočeský a Moravskoslezský kraj. Naopak vůbec nejlépe by na tom měli být zaměstnanci na Královéhradecku, v sousedním Liberecku a v Karlovarském kraji. 

I v době krize však existují zaměstnavatelé, kteří plánují nové zaměstnance přijímat. Patří mezi ně například Lego, Bosch nebo Škoda Auto. Dohromady by měli vytvořit 1 500 nových pracovních míst.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)