Boeing dostal od Southwest Airlines největší zakázku v historii

Chicago/Dallas – Americký nízkonákladový přepravce Southwest Airlines si u společnosti Boeing závazně objednal 208 letadel Boeing 737 v katalogové ceně 19 miliard dolarů (371 miliard korun). Boeing tak uzavřel největší zakázku v historii. Objednávka se skládá ze 150 chystaných úsporných letadel Boeing 737 MAX a z 58 strojů 737 Next Generation.

Southwest Airlines se stanou prvním komerčním provozovatelem letadel 737 MAX. Loajální zákazník Boeingu je také prvním, který předběžně slíbenou objednávku na zbrusu nové letouny přeměnil na závaznou. „Obchod, který jsme dnes uzavřeli, nám umožní udržet si naši pozici mezi nízkonákladovými společnostmi,“ uvedl šéf Southwest Airlines Gary Kelly.

Pro Boeing je oznámená zakázka největší jak z hlediska dolarové hodnoty, tak z hlediska počtu letadel. Dosud největší zakázkou na letadla Boeing co do hodnoty byla objednávka 50 širokotrupých strojů modelu 777 za 18 miliard dolarů, kterou oznámila arabská letecká společnost Emirates v listopadu na mezinárodní letecké výstavě v Dubaji. Větší už je jen objednávka soukromých indonéských aerolinek Lion Air. Ty chtějí koupit celkem 230 letadel za téměř 22 miliard dolarů.  Jde ale jen o předběžnou dohodu, která se ale nakonec nemusí uskutečnit.

Nová letadla 737 MAX by se měla v provozu objevit v roce 2017. Se zakázkou od Southwest už má Boeing objednávky na více než 900 těchto strojů od 13 přepravců.

Model 737 MAX bude ve třídě nejpoužívanějších letounů konkurentem nového úsporného stroje A320neo od evropského výrobce Airbus. Oproti standardním letadlům 737 bude jeho spotřeba paliva nižší o 10–12 procent.

Díky nákupu letounů budou mít Southwest Airlines nižší provozní náklady. Ty jsou pro firmu zásadní, tvoří totiž nejvyšší nákladovou položku - dokonce větší než jsou mzdy zaměstnanců. Důvodem je zdražování paliva, jehož cena stoupla během pěti let až o 60 procent. „Pro výrobce je výhodou, že je aktuálně ropa drahá. To nutí letecké společnosti, aby svá letadla modernizovaly a vyměňovaly je za letadla s levnějším provozem,“ komentoval to analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. 

Southwest se sídlem v Dallasu jsou na americkém trhu průkopníkem diskontní přepravy a nyní jsou co do počtu cestujících největším americkým přepravcem. Společnost má nyní 699 letadel. V září se dohodla na koupi menších aerolinií AirTran za 1,4 miliardy USD, díky níž získá napojení na množství důležitých menších trhů v USA, zejména na východě země.

Boeing dostal od Southwest Airlines obří zakázku (zdroj: ČT24)