Fitch už se zlepšením českého ratingu nepočítá

New York – Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila výhled úvěrových ratingů České republiky z pozitivního na stabilní, což znamená, že během příštích 12 měsíců už nepočítá s jejich zlepšením. Totéž udělala agentura i s ratingy Bulharska, Litvy a Lotyšska. Rozhodnutí zdůvodnila nepříznivými dopady finančních potíží eurozóny na střední a východní Evropu.

„Kvůli silnému hospodářskému a finančnímu propojení budou země střední a východní Evropy negativně zasaženy zhoršením výhledu ekonomického růstu a zvýšeným finančním tlakem v eurozóně,“ zdůvodnila agentura Fitch. Snížení ratingového výhledu se týká známek pro dlouhodobé závazky v cizí i domácí měně.  

Česko negativně ovlivňuje upadající eurozóna

Fitch nyní hodnotí úvěrovou spolehlivost České republiky známkou A+ u devizových závazků a o jeden stupeň vyšším ratingem AA- u dluhů v korunách. Pozitivní výhled těmto ratingům udělila loni v červnu, poté, co po parlamentních volbách příznivě zhodnotila plány nové vládní koalice na snižování rozpočtového deficitu a strukturální reformy. Podle agentury ale nynější situace Česka a dalších zemí regionu odpovídá už jen stabilnímu ratingovému výhledu, který nepříznivě ovlivňuje vývoj v eurozóně.

Podle agentury vzroste česká ekonomika o 0,7 procenta

Pro eurozónu snížila agentura Fitch výhled růstu ekonomiky v příštím roce na pouhých 0,4 procenta. Ekonomická stagnace v západní Evropě oslabí vývoz a růst ekonomik ve střední a východní části kontinentu. Agentura tento měsíc snížila také odhad růstu české ekonomiky v roce 2012 na 0,7 procenta z červnové prognózy 2,3 procenta. Navíc se zvýšily finanční tlaky na evropské banky a v posledních měsících narostla averze investorů k rizikům, konstatuje Fitch. To bude mít negativní dopad na příliv kapitálu, růst úvěrů a domácí poptávky v regionu.

Eura
Zdroj: ISIFA/ Rex Features

Euro dnes na devizových trzích vůči dolaru kleslo a propadlo se nejníže za 11 měsíců. Za ztrátami stojí obavy ze snížení ratingu zemí eurozóny. Summit zemí Evropské unie totiž nepřinesl pro trhy očekávané výsledky a neobnovil důvěru investorů v euro. Evropská centrální banka navíc nepotvrdila očekávání, že by chtěla masivně nakupovat dluhopisy zemí eurozóny.