O půjčce MMF rozhodne vláda, Nečas se do půjčování nehrne

Praha – Rozhodnutí o poskytnutí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu, ze které by se mohla financovat pomoc zadluženým zemím eurozóny, učiní vláda. Nebude svou odpovědnost přenášet na Českou národní banku. Zdůraznil to dnes premiér Petr Nečas (ODS). Zatím se spíše kloní k tomu, aby se Česká republika pomoci neúčastnila, i když přiznává, že si to vyžádá pečlivou analýzu. Kdyby Česko jako jediné neposkytlo půjčku MMF, byla by to podle Nečase velmi složitá situace.

„Nedovedu si jako předseda vlády představit situaci, kdy by vláda vyzvala ČNB, aby poskytla tento příspěvek, a ČNB by pak řekla, že to z nějakého důvodu neposkytne, a česká vláda by si umyla ruce a řekla by, my jsme dělali všechno, co jsme mohli, ale ČNB to neudělala,“ zdůraznil Nečas s tím, že politickou odpovědnost musí jednoznačně nést vláda.

Premiér zároveň věří, že se Česko nedostane do situace, kdy by půjčku neposkytlo jako jediné. Pevně věří, že stejně jako pozice Česka se bude vyvíjet také postoj Švédska. „Já bych považoval situaci, kdy by Česká republika jako jediná zůstala mimo, za politicky velmi komplikovanou,“ dodal premiér.

Co si o půjčce myslí další čeští politici?

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Ono je otázkou, zda těch 200 miliard eur, které má eurozóna dát, vůbec stačí na ten problém. Podle mého názoru ne. Tím méně ty české 3,5 miliardy jsou nějak zásadní. Oni se bez nás obejdou. To zásadní, co tam je, nejsou 3,5 miliardy eur, to zásadní je odpověď na otázku: 'Jsme na palubě?' V případě, že řekneme jednoznačně ne, říkáme tím taky, že nechceme patřit do Evropy.“

Radek John, předseda VV

„Musely by být velmi, velmi konkrétní specifické podmínky a výhody pro Českou republiku. Slyšíme jenom o povinnostech, neslyšíme o žádných výhodách.“

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Česká republika by měla velmi pečlivě tu půjčku zvážit, zejména tehdy, pokud to bude jedna z podmínek toho, abychom se v Evropě neocitli v izolaci, abychom nebyli stranou pokračování další integrace naší země do EU.“

Půjčka MMF i nová dohoda mají pro nečleny eura řadu úskalí

Podle premiéra má poskytnutí půjčky MMF pro nečlenské státy eurozóny řadu nevýhod a úskalí. „Členské země si mohou o prostředky, které poskytnou MMF jako půjčku, požádat Evropskou centrální banku, jinými slovy, nemusí sahat do rezerv. Kdežto nečlenské země eurozóny tuto možnost nemají a musí sahat do rezerv svých národních bank,“ upozornil Nečas.

Sporné je podle něj pro nečlenské státy eura také připojení k nové mezistátní dohodě. Zatímco členové eurozóny výměnou za dodržování přísnější rozpočtové disciplíny dostanou možnost čerpat ze záchranných fondů unie v případě potřeby pomoc, státy, které neplatí eurem, podle Nečase tuto možnost mít nebudou.

Nečas o nové evropské dohodě

„Pro členy eurozóny je tam cukr, tedy možnost čerpat, a bič, to znamená dodržovat za to fiskální disciplínu. Pro nečlenské země eurozóny je to pouze bič.“

Nečas chce vést ČR k vyrovnaným rozpočtům i bez mezinárodního tlaku

Nečas zároveň podtrhl, že ať se Česko připojí k závazkům přísnější rozpočtové eurozóny, nebo ne, bude stejně pod jeho vedením v konsolidaci veřejných rozpočtů pokračovat. „My k tomu, abychom vedli tuto zemi k vyrovnaným rozpočtům, abychom nezvyšovali deficity veřejných financí, abychom nezvyšovali celkový veřejný dluh, abychom prováděli hluboké strukturální reformy, abychom ústavně zavedli dluhovou brzdu, nepotřebujeme mezinárodní tlak, žádný mezinárodní závazek,“ uvedl.

S rozhodnutím, zda se Česko připojí, nebo nepřipojí k mezistátní dohodě, navíc podle něj není důvod spěchat. Premiér připomněl, že zatím nikdo přesně neví, co všechno bude smlouva obsahovat. „V tuto chvíli, kdy existuje pouze prázdný bílý papír, kdy dokonce i název té smlouvy se může měnit, tak dávat silná prohlášení považuji za velmi zkratkovité politické jednání,“ dodal.

Na plánu uzavřít novou mezistátní dohodu, která má posunout eurozónu směrem k fiskální unii a posílit fiskální disciplínu, se lídři EU dohodli na pátečním summitu. Země eurozóny se ke smlouvě připojí automaticky, země, které eurem neplatí, se budou moci rozhodnout dle svého uvážení. Velká Británie už avizovala, že se k dohodě nepřipojí.