Klaus v legraci nabídl, že pomůže zlikvidovat euro

Vratislav - Za „velkou lež“ označil prezident Václav Klaus negativní důsledky případného ústupu Evropské unie od eura. Odklon od společné měny by podle něj nemusel znamenat katastrofu, pokud by byl organizovaný. Po přednášce na Vratislavské univerzitě se podle serveru gazeta.pl napůl v legraci rovněž přihlásil jako dobrovolník na likvidaci jednotné evropské měny.

„Může to mít tragické následky, pokud by se to stalo chaotickým způsobem,“ řekl Klaus o scénářích po případném konci eura. „Ale pokud (by unie od eura) odešla plánovaně a organizovaným způsobem, proběhlo by to klidně,“ míní prezident, který patří ke známým kritikům evropské integrace.

Připomněl, že v 90. letech se podílel na klidném dělení tehdejšího Československa a na zavedení samostatné české a slovenské koruny. „Pokud bude třeba likvidovat euro, hlásím se jako dobrovolník, protože mám zkušenosti v rozmontování československé měnové unie,“ prohlásil Klaus.

Klaus kritikou na adresu Evropské unie nešetří

V pátek například prohlásil, že je dluhová krize jen logickým vyústěním vývoje v posledním desetiletí a pouze vrcholem ledovce. „V krizi není jen projekt společné evropské měny, v krizi je podle mého názoru celý koncept evropské integrace a spolu s tím i celý socioekonomický model,“ upozornil Klaus. V pondělí se zase postavil proti půjčce Česka Mezinárodnímu měnovému fondu. Tyto peníze by přitom měly sloužit právě na záchranu zadlužených zemí Evropské unie.

Český prezident je ve Vratislavi na dvoudenní návštěvě. Dnes se jel tramvají podívat na nový stadion, na kterém si příští rok v rámci evropského fotbalového šampionátu zahrají i čeští fotbalisté.