Hajní v novém za zhruba třináct tisíc, hledají se návrháři

Nové stejnokroje za desítky milionů plánuje pro své zaměstnance pořídit státní podnik Lesy České republiky. Vyhlásil soutěž pro návrháře. Hajní i správci polesí by nové uniformy mohli obléct už příští rok. Starý vzor nevyhovuje - používají ho dvacet let.

Maličko nesedí, maličko kouše, přesto paní Gáborová zelenou kamizolu do práce nosí. Jak říká, patří to k její stavovské cti už dvanáct let. I podle ní ale přišel čas na změnu.

Je to sukně, sako, kravata. Není to nějak pohodlné, volné, hodně kolegyň si nemůže zvyknout na kravatu.
Renata Gáborová
referentka Lesů České republiky v Hradci Králové

Dvacet let je v oblékání to, co jinde celé století. Dámy by raději moderní střih, pánům zas vadí neprodyšný materiál s příměsí bavlny. „Kalhoty jsou poměrně teplé a to samé platí i o saku, takže člověk je po procházce ve stejnokroji docela mokrý,“ říká obchodní ředitel Lesů České republiky v Hradci Králové Radovan Srba.

S tím vším si teď budou muset poradit návrháři. Cenu jednoho nového kompletu odhadují Lesy na 13 tisíc korun. Komise může vybrat až tři nejlepší návrhy. Jejich autoři získají 50 tisíc korun jako odměnu za invenci, originalitu i precizní provedení návrhu. Poté nechají vybraní uchazeči na náklady podniku pánský i dámsky model stejnokroje ušít. Komise zasedne znovu a vybere nejlepší z nich. S vítězným návrhářem podnik uzavře smlouvu na poskytnutí výhradní a neomezené licence na vzor stejnokroje v hodnotě 250 tisíc korun.

Do nových uniforem se nakonec oblékne 2400 lesníků. Jediným hodnoticím kritériem má být komplexní kvalita řešení. Nabídky je možné podat do 23. září. Za přestrojení zaplatí státní podnik přes 31 milionů.

Ze stejných důvodů od letoška mění stejnokroje třeba i policisti. Ty současné používají už od roku 1992. Nová uniforma přijde na zhruba šest tisíc korun.

Věříme, že to bude pohodlnější a že se nám bude lépe nosit.
Hana Klečalová
mluvčí Policie ČR v Jičíně

Poslední, kdo se ještě nepřevlékl, jsou hasiči. Jejich reprezentační komplet vyjde přibližně na deset tisíc. Stejný vzor nosí už jedenáct let.