Vítkovice postaví v Nové Kaledonii elektrárnu za 8 miliard

Strojírenská skupina Vítkovice uzavřela kontrakt na výstavbu dvou bloků tepelné elektrárny v Nové Kaledonii. Dostat by za ně měla osm až devět miliard korun. V Saúdské Arábii navíc získala zakázku na výstavbu ocelárny, za kterou by měla dostat zhruba šest miliard korun. Uvedly to Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na obchodního ředitele firmy Jiřího Skuhru.

„Je tu ale možnost, že získáme další část zakázky zhruba za 3,5 miliardy jako subdodavatel německé společnosti,“ řekl HN Skuhra k saúdskoarabskému kontraktu. Stejně jako v případě zakázky v Nové Kaledonii budou Vítkovice i v Saúdské Arábii spolupracovat s dalšími firmami. „Saúdští Arabové zajistí stavební část, německý koncern SMS válcovnu a Vítkovice dodají ocelárnu,“ uvádí deník.

Partnerem ostravské firmy v Nové Kaledonii má být francouzská stavební společnost Eiffage. Vítkovice již spolu s Francouzi za 400 milionů korun projektují základní parametry elektrárny. Na přelomu letošního a příštího roku by pak měly začít ostré projekční práce, dodávají HN.

  • Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group se sídlem v Ostravě.
  • Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun.
  • Strojírenské impérium prakticky ovládá Jan Světlík. Jedním z menšinových vlastníků je KKCG Karla Komárka.