Roaming skončí za dva roky, tvrdí Brusel

Brusel – Zástupci členských států Evropské unie a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody, na jejímž základě budou od června 2017 zrušeny poplatky za používání mobilních telefonů v zahraničí. Oznámilo to Lotyšsko, které v současnosti Evropské unii předsedá. Dohodu již minulý týden signalizoval eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

„V rámci dohody budou roamingové poplatky odstraněny od 15. června 2017,“ sdělilo Lotyšsko po dvanáctihodinovém jednání s evropskými zákonodárci. Dohodu ještě musí během příštích šesti měsíců schválit jednotlivé členské státy, upozorňuje agentura Reuters.

Evropská komise začala již v roce 2007 omezovat maximální výši roamingových poplatků. K jejich dalšímu výraznému snížení hodlá EU podle agentury DPA přikročit 30. dubna 2016:

  • Cena volání by měla v rámci členských zemí činit maximálně pět centů (1,40 Kč) za minutu. V současnosti činí maximum 19 centů pro odchozí a 5 centů pro příchozí hovory.
  • Cenový strop pro SMS zprávy by se měl od 30. dubna 2016 snížit na pouhé dva centy (55 haléřů) ze současných šesti centů.
  • Maximální cena za jeden megabyte dat by měla klesnout na 5 centů z dosavadních 20 centů.

Uvedené ceny nicméně nezahrnují daň z přidané hodnoty. 

„Vítám tuto klíčovou dohodu o ukončení poplatků za roaming a nastavení neutrálních pravidel sítí mezi zeměmi Evropské unie. Jsou to zásadní zprávy jak pro spotřebitele, tak pro podniky,“ reagoval na rozhodnutí eurokomisař Günther Oettinger.

  • "Úplné zrušení není fér vůči nikomu, protože říká, že lidé, kteří necestují, by měli platit víc za volání, aby pokryli náklady těch několika málo procent, kteří telefonují ze zahraničí," uvedl před časem nezávislý konzultant Martin Zikmund

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Reakce českých operátorů

„Od doby, kdy začalo být odvětví roamingu regulováno, operátoři na českém trhu ztrácejí. Nevím, jak je to jinde, ale u nás jde o tržby v hodnotách miliard korun a to samozřejmě netěší akcionáře daných operátorů, takže se bude muset přemýšlet o tom, kde se ty chybějící tržby vezmou,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

„Co se týče rušení evropského roamingu, vidíme ještě celou řadu bodů, které by bylo nutné dořešit, a proto by bylo předčasné předjímat jakýkoliv průběh a výsledek jednání,“ řekla za O2 jeho mluvčí Lucie Jungmannová.

Třetí mobilní operátor v Česku, společnost Vodafone, se zatím k chystané novince vyjadřovat nechce.