Zaměstnává farmář handicapované? Dostane dotace, slibuje ministerstvo

Události: Ministerstvo chce podpořit sociální zemědělství (zdroj: ČT24)

Celkem 50 milionů korun vyčlenilo v letošním roce ministerstvo zemědělství na takzvané sociální zemědělství. Finanční podporou tak chce pomoci těm farmářům, kteří zaměstnávají handicapované. Ti ale musí splňovat hned několik podmínek.

Zemědělský podnikatel, který by o tyto dotace chtěl požádat, musí mít mezi zaměstnanci minimálně polovinu těch s handicapem a pracovní smlouvy by neměly být kratší než pět let.

Jen pro letošní rok ministr Jurečka vyčlenil 50 milionů korun pro zemědělské statky, které by chtěly podnikat v režimu sociálního zemědělství a zapojit tak do práce další znevýhodněné osoby.
Hynek Jordán
mluvčí ministerstva zemědělství

Šanci na finanční injekci by tak mohla mít například farma z Týna nad Vltavou, ve které už více než deset let pracuje také Václav Pikous. „Ráno přijdu, nakrmím ovečky, potom jdu na telata s tetou Janou. Nebo také pomáhám v kravíně. A potom jdu na šrotárnu,“ popisuje svou práci na farmě. Díky tomu, že spolek, který farmu provozuje, má i chráněné byty, má Václav Pikous zajištěné i bydlení.

Na této konkrétní farmě pracuje 130 lidí od 15 po více než 60 let. A kromě toho, že se starají o zvířata, vyrábí také výrobky třeba z ovčí vlny nebo ze dřeva. „Neznamená to, že všichni musí jenom krmit dobytek nebo něco podobného. Pasou se nám tady ovce, zpracuje se vlna a potom je z toho i koncovka toho pěkného materiálu, který je prodejný,“ popisuje majitel farmy Jiří Netík. Ovčí vlnu tady zpracují třeba do přikrývek nebo sedacích vaků. Z dřeva pak vyrábí hračky i postele.