ČNB: Platy příští rok zřejmě porostou

Česká národní banka odhaduje, že si lidé v soukromém sektoru příští rok polepší, a to nejméně o čtyři procenta. A podobně na tom budou státní zaměstnanci. Vláda jedná o tom, že by někteří mohli dostat přidáno ještě letos. Dalších zhruba pět procent by se jim na výplatních páskách mohlo objevit na začátku dalšího roku.

Firma LIKO-S Libora Musila ze Slavkova u Brna je na trhu 22 let. Montuje výrobní haly a linky. Společnosti se daří, a tak se někteří z jejích dvou stovek zaměstnanců mohou těšit na víc peněz. Nejvíce si polepší svářeči a konstruktéři. „Naše podnikání je závislé na zakázkách. Specializovaní svářeči si u nás polepší až o deset procent a technici, kteří připravují příčky do interiérů, o deset až 15 procent,“ konstatuje majitel firmy Libor Musil.

A platy porostou i jinde. Nezaměstnaných v Česku totiž dlouhodobě ubývá. Firmy proto musí přidávat - aby lidi u sebe udrželi a nalákali nové. Myslí si to i centrální banka.

To, jak se stále zmenšuje počet volných lidí bez práce a naopak přibývá pracovních míst, se odrazí na tom, že mzdy porostou v příštím roce rychleji. My počítáme s 4,5, respektive 4,6 procenta.
Miroslav Singer
guvernér České národní banky
ČNB: Platy příští rok zřejmě porostou (zdroj: ČT24)

Podle majitele firmy Linet Zbyňka Frolíka tomu navíc pomáhá i stát, který systematicky zvyšuje mzdy svým zaměstnancům.

Přilepšení ale ve firmách možná nebude tak velké, jak odhaduje centrální banka. Soukromníci v posledních letech sotva pokryli vlastní náklady a teď výdělky potřebují investovat nejen do lidí, ale musí inovovat výrobu. Tak jako ve Slavkově. „Zisk, který tvoříme na zakázkách, se rozděluje. Část jde na zvýšení platů, vzdělávání zaměstnanců a na technologický vývoj,“ vysvětluje Musil.

A analytici zatím váhají. „Klíčová mzdová vyjednávání se odehrávají pro začátek roku, takže v tuto chvíli jsme poměrně zvědaví, jak bude vypadat první kvartál roku 2016,“ říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Průměrná mzda v Česku je letos zhruba 25 tisíc korun. Přilepšit by si měli příští rok nejen lidé ze soukromé sféry. Platy by měly růst i soudcům a politikům: o 14 procent. O něco lépe na tom budou také učitelé nebo policisté, kteří by měli dostat alespoň tři procenta.

  • O tři procenta by si mohli polepšit učitelé, úředníci, policisté nebo vojáci.
  • Úředníci pod služebním zákonem pak dokonce o pět procent. 
  • O devět procent poroste plat soudcům, politikům o čtrnáct procent.