ECB vrátila úrok na rekordní minimum, znovu podpoří likviditu bank

Frankfurt nad Mohanem – Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) dnes podle většinového očekávání snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. Představila rovněž nové kroky k posílení likvidity bankovního sektoru. Banka tím chce před klíčovým summitem Evropské unie podpořit ekonomiku eurozóny, které v důsledku dluhové krize hrozí propad do nové recese.

ECB dnešním krokem navázala na listopadové snížení úroku z úrovně 1,5 procenta, kam sazbu zvýšila teprve během letošního prvního pololetí. Na jednom procentu držela banka sazbu od poloviny roku 2009, kdy končila globální finanční krize a recese, až do letošního dubna.

Znamená to, že ECB snížila sazby na obou zasedáních, jimž předsedal nový prezident banky Mario Draghi. Udělala to i přesto, že inflace v eurozóně je nadále kolem tří procent, výrazně nad stanoveným cílem, podle něhož chce ECB udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty.

ECB držela signální úrokovou sazbu na 1 procentu od poloviny roku 2008 až do počátku letošního dubna, kdy ji zvýšila na 1,25 procenta. Podruhé zvýšila úrok v červenci. Učinila tak i přes varování některých analytiků, že zvýšení signální úrokové sazby umocní problémy zadlužených zemí eurozóny.

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance

„Vyšší sazby ECB v první polovině roku jednak zpomalovaly už tak prachmizerný hospodářský růst eurozóny a jednak házely přes palubu předlužené země, kterým se jejich dluh s vyššími úrokovými sazbami tím více prodražoval. A na sražení inflace vyšší sazby stejně neměly vliv, protože jaksi nemohly srazit drahou ropu na světových trzích.“

ECB chce rozdávat levné úvěry

Evropská centrální banka nechce bankovnímu sektoru a evropské ekonomice pomoci jen snížením úroků. Dnes rovněž oznámila, že komerčním bankám nabídne neomezený objem mimořádně levných úvěrů se splatností až tři roky. Dosud jim přitom půjčovala jen na dva týdny. Jako záruku budou banky moci používat i méně kvalitní aktiva, například hypoteční úvěry.

Evropě hrozí recese, ECB se do pomoci nehrne

Ekonomika měnové unie se kvůli dopadům dluhové krize během roku zřetelně zhoršila a prezident ECB Mario Draghi nevyloučil, že v nejbližší době může eurozóna upadnout do nové recese. Podle nové prognózy ECB by měla v příštím roce klesnout o 0,4 procenta nebo vzrůst maximálně o procento. Dřívější prognóza přitom počítala s růstem o 0,4 až 2,2 procenta. Odhad letošního růstu banka snížila na 1,5 až 1,7 procenta z dřívějších 1,4 až 1,8 procenta.

„Výhled podléhá vysoké nejistotě a podstatným negativním rizikům,“ řekl k tomu Draghi. Zároveň ovšem zklamal trhy prohlášením, že ECB v dohledné době žádný zásadní krok proti krizi nechystá. Neuvažuje ani o tom, že by snížila sazby o procento, a s nákupem dluhopisů nejzadluženějších zemí také nepočítá.

Draghiho vyjádření vrátilo pesimismus na finanční trhy. Ty by totiž chtěly, aby ECB podala pomocnou ruku Španělsku a Itálii. Euro proto obrátilo a začalo prudce oslabovat vůči dolaru. Hned v úvodu obchodování začaly padat také americké akciové trhy. Evropské akcie uzavřely dnešní obchodování na týdenním minimu. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle provizorních závěrečných údajů klesl o 1,4 procenta na 974,56 bodu.

ECB snížila sazby, investory přesto zklamala (zdroj: ČT24)