Obchodní inspekci nebude rozpočet 63 milionů stačit, varuje Mládek

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) nebude schopna s navrhovaným rozpočtem 63 milionů Kč pro rok 2016 fungovat na současné bázi. Potřebuje alespoň 86 milionů korun, ideálních by však bylo 143 milionů. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Při navrhovaném rozpočtu by podle něj inspekce například musela snížit počet kontrol čerpacích stanic a „šmejdů“.

„Návrh, že ČOI potřebuje nižší rozpočet, znamená absolutní nepochopení této instituce,“ uvedl Mládek s tím, že nyní se vedou jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). „Jsme v situaci, kdy potřebujeme pravý opak,“ dodal ministr, který by si přál zvýšení kontrolní činnosti ČOI.

„V první fázi budeme zanedbávat obnovu stávajícího majetku, budou delší lhůty pro obnovu vozového parku a budeme se samozřejmě snažit, aby kontrolní činnost byla omezena co nejméně,“ řekl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Bezecný: Pokles by byl citelný (zdroj: ČT24)

Podle prezentace ministerstva ČOI loni zkontrolovala 2663 vzorků pohonných hmot a uložila za ně pokuty za 13,61 milionu korun. Na rok 2016 má inspekce naplánovaných 2700 kontrol pohonných hmot, při schválení sníženého rozpočtu by jich bylo o 300 méně. Podobně by se snížil počet kontrol předváděcích akcí. Loni jich bylo 682, což je v plánu i příští rok, při zkrácení rozpočtu by jich bylo o 70 méně.    

Mládek by si pro inspekci na příští rok přál 143 milionů korun, aby ČOI mohla využít novinek, které jí dává projednávaná novela zákona o ochraně spotřebitele. V ní se například počítá se skrytým nahráváním předváděcích akcí, kvůli tomu chce inspekce zakoupit novou audiovizuální techniku.  

V budoucnosti má také inspekce řešit mimosoudní spotřebitelské spory, systém se podle ministerstva bez potřebného navýšení peněz nemůže rozběhnout. Inspekce by si chtěla také vybudovat vlastní laboratoř pro kontrolu pohonných hmot, včetně mobilních pracovišť. Její kontroly by pak byly údajně více efektivní.

Vydáno pod