Podle Sobotky je grexit reálný. Eurozóna si musí přiznat chybu, říká Babiš

Atény/Praha - Odchod Řecka z eurozóny je reálný, dopady by ale byly spíš politické, míní český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) opět označil přijetí Řecka do eurozóny za chybu. Vývoj kolem Atén ale prý nechává finanční trhy chladnými. Předseda opoziční ODS Petr Fiala pak označil snahu udržovat Řecko v eurozóně za každou cenu za nesmyslný krok.

Podle šéfa českého kabinetu nyní záleží hlavně na tom, jaké reformy navrhnou samotní Řekové. „Mají na to dva dny, potom je potřeba, aby plány posoudili ministři financí eurozóny. Předpokládám, že potom vydají nějaké doporučení, jak postupovat,“ konstatoval Sobotka.

Řekové se podle něj musí činit. „Je potřeba, aby dali na stůl plán reforem a plán změn, které chtějí udělat, jak chtějí například zlepšit výběr daní, jak chtějí bojovat s korupcí, jak chtějí stabilizovat základní funkce státu, jakým způsobem chtějí hospodařit,“ poznamenal Sobotka.

Grexit by zahýbal s kurzem koruny, říká Sobotka

Podíl Řecka na ekonomice Evropské unie je malý, dopady v případě jeho odchodu z eurozóny by tak byly nepřímé a především politické, míní český premiér. „Přímé ekonomické dopady na naše banky by byly zanedbatelné, na naše firmy by byly malé, ale určitě odchod Řecka by ovlivnil kurz eura, proto by ovlivnil i kurz koruny,“ poznamenal Sobotka.

Řecko by ale zůstalo členem Evropské unie a NATO a mohlo by ovlivňovat jejich rozhodování. Sobotka v této souvislosti poukázal na nejasný postoj Řecka k událostem na Ukrajině.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ministr financí znovu označil přijetí Řecka do eurozóny za chybu. „Řecko tam nikdy nepatřilo, takže by mělo vystoupit, ale samozřejmě tím pádem se ten dluh stane nesplatitelným, protože splatit dluh 313 miliard eur není možné,“ podotkl Babiš. Eurozóna si podle něj musí přiznat chybu a převzít dluhy do rozpočtů států, které jsou věřiteli.

Vývoj kolem Řecka prý nechává finanční trhy v klidu, protože dluhy jsou záležitostí států a daňových poplatníků. „My jsme také v klidu a je to vidět na posilování koruny. Česká koruna posiluje a nás se to de facto netýká, nevidím tam žádný negativní vliv na naši ekonomiku a celkově na Evropskou unii,“ prohlásil Babiš.

Ani podle předsedy opoziční ODS nemá smysl držet zemi v měnové unii za každou cenu. „Pokud bude EU pokračovat v současné politice, že se tam budou přidávat další a další finanční prostředky, nikoliv na pomoc obyvatelům, ale na záchranu ideologie eurozóny, tak to dobře nedopadne,“ upozornil Fiala.

Lidé, kteří odmítají podmínky věřitelů v referendu, během sčítání už oslavovali
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vidí situaci opačně. Pokud Řecko bude nuceno opustit eurozónu, hrozí zemi chaos a nekontrolovaný vývoj. To podle něj neprospěje ani Řekům, ani Evropě. Setrvání Řeků v eurozóně podle něj preferuje i většina jejích členů. „Většina zemí se ve středu shodla v tom, že je třeba udržet Řecko v eurozóně, ale není to možné bez toho, že Řecko přijde s odpovídající představou a plánem,“ poznamenal. „Není o čem spekulovat, Řecko je na tahu,“ nechtěl Zaorálek odhadovat další vývoj.

Řekové odmítli dohodu v referendu, Atény žádají další úvěr

Řekové v nedělním referendu jasnou většinou odmítli podmínky, které jim v červnu pro novou dohodu o finanční pomoci předložila eurozóna. Ve středu oficiálně požádalo o další pomoc – zřejmě tříletý úvěr v nespecifikovaném objemu. Do čtvrtka by měly Atény přijít s konkrétním seznamem reformních plánů.

Klíčová bude nejspíš neděle, kdy se kvůli osudu Řecka sejdou zástupci všech zemí Evropské unie. Řecké banky zůstanou podle tamního ministerstva financí zavřené do pátku.