Výroba aut v pololetí rekordně stoupla na téměř 700 tisíc vozů

Tuzemské automobilky vyrobily v letošním 1. pololetí rekordních 673 241 osobních aut, což je o šest procent více než ve stejném období loni. Automobilový průmysl si tak udržel stejné růstové tempo, které nasadil v letošním 1. čtvrtletí. Export se zvýšil o sedm procent. Vyplývá to z aktuálních údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto vyrobila 391 712 aut, což je přibližně stejně jako ve stejném období v minulém roce. Zároveň však dosáhla nového prodejního rekordu, když v prvním pololetí dodala zákazníkům 544 300 vozů, tedy meziročně o 4,2 procenta více. „Pro značku Škoda to bylo náročné, ale úspěšné první pololetí,“ uvedl člen představenstva odpovědný za prodej a marketing Werner Eichhorn. „V červnu jsme obhájili vysokou úroveň prodejních výsledků, kterou jsme dosáhli ve stejném měsíci loňského roku. Výsledek přitom ukazuje i na odlišný vývoj na jednotlivých trzích. V konečném součtu dobrý vývoj odbytu v západní a střední Evropě kompenzoval slabší kondici zejména ruského, ukrajinského a čínského trhu,“ dodal Eichhorn. Dobrý start měly podle automobilky nové generace modelů Fabia a Superb.

Nošovická Hyundai pak rostla v prvním pololetí o čtyři procenta na 166 830 vyrobených vozů a kolínská TPCA zvýšila produkci o 38 procent na 114 694 osobních aut.  

Nové automobily
Zdroj: ČT24

Výroba nákladních aut reprezentovaná značkou Tatra se zvýšila o pětinu na 406 vozů a produkce autobusů stoupla o třetinu na 2196 vozidel. Z toho 1831 autobusů vyrobilo Iveco a 347 společnost SOR. Iveco z Vysokého Mýta rostlo o 30 procent a SOR Libchavy o 72 procent. Týnecká Jawa Moto zvýšila výrobu o téměř pět procent na 932 motocyklů.    

V minulém roce se tuzemská produkce motorových vozidel zvýšila o desetinu na rekordních 1,25 milionu. Letos odborníci očekávají další růst.