Dotace jsou žádané, ale někdy problematické

Firmy o dotace z nových operačních programů mají zájem. Za dva měsíce od spuštění toho prvního, který se zaměřuje na konkurenceschopnost a inovace, přišlo přes jedenáct stovek žádostí. A další tisíce jsou podle monitorovacího systému Ministerstva průmyslu rozpracované. Firmy však zároveň hlásí i problémy.

Firmy mají o dotace zájem (zdroj: ČT24)

Jednou z firem, která by si ráda sáhla na evropské peníze je i brněnská firma ZKL. Ta se rozrůstá a potřebuje nové stroje na výrobu ložisek. 300 milionů korun už z evropských fondů získala, teď bude žádat o další peníze. V příštích letech plánuje investovat stovky milionů. „Nestačí jenom vyvinout nový výrobek, ale musíme mít i odpovídající zařízení,“ říká technický ředitel ZKL Jan Otoupalík.

Zájem firem o dotace z nového programovacího období je obrovský. A to hlavně ze strany těch menších, na které se OPPIK zaměřuje. Celkem je v něm připraveno 100 miliard korun. Velké podniky si ale stěžují, že přijdou zkrátka. „Pouze 20 procent z celkového součtu prostředků - 4,3 miliardy euro - je určena pro velké firmy,“ konstatuje mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Firmy si také stěžují na povinnou finanční spoluúčast. Tu zajišťoval v minulém období stát. Teď si musí 10 až 45 procent peněz na své projekty sehnat samotné podniky. Zejména pro ty malé a střední firmy to může být problém takový, že se řady těch projektů nebudou účastnit," dodává Mostýn.

První výzvy
Zdroj: ČT24

To, že operační programy jsou šité spíše na míru malým a středním podnikům náměstek pro oblast fondů na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Novotný nepopírá. „Byl to  požadavek Evropské komise, ne inicitativa MPO. Komise vychází ze skutečnosti, že finanční síla velkých podniků je větší a řadu investic jsou schopni si zafinancovat bez pomocí dotace. Ale na druhou stranu, v té prioritní ose věnované vědě a výzkumu, tam vidíme, že podíl velkých podniků je potenciálně větší než 20procent,“ říká Novotný. A dodává, že možná do budoucna ministerstvo otevře otázku 20procentní hranice novému jednání s Komisí.

S kritikou nešetří žadatelé o dotace ani na adresu nového systému, který měl čerpání usnadnit. Prý je zbytečně komplikovaný. Například je potřeba přiložit množství dokumentů a čestných prohlášení, které podle firem nejsou nutné. „V minulém období bylo možné podat registrační žádost během pěti minut a v současné chvíli je to i pro profesionála záležitost na půl hodiny,“ míní Petr Holan z Asociace pro evropské fondy.

Rozdělení dotací
Zdroj: ČT24

V prvním kole programu OPPIK půjde přes 8 miliard korun na výzkum a 5 miliard na energetické úspory. Malé a střední podniky dostanou dvě a půl miliardy a podpora internetových sítí 1 a půl miliardy.

Vydáno pod