Farmáři vytáhli na protest traktory, Paříž jim ustoupila

Paříž - Francouzská vláda ustoupila nátlaku tamních zemědělců. Producenty masa a mléka chce podpořit opatřeními v celkové hodnotě 600 milionů eur. Farmáři zablokovali v uplynulých dnech silnice na protest proti nízkým výkupním cenám. Ty podle nich nedosahují ani výrobních nákladů a dostávají je do dluhů. Nouzový plán je ale neuspokojil – žádají systémové změny.

Traktory blokovaly silnice. Paříž chovatelům ustoupila (zdroj: ČT24)

Zemědělci protesty v posledních dnech vystupňovali a zablokovali svými traktory silnice v Normandii a dalších částech severozápadní Francie. Tvrdí, že supermarkety a potravinářské firmy nerespektují červnovou dohodu, ve které souhlasily se zvýšením výkupních cen. „Kdo na tom vydělává? Jatka, mlékárny, supermarkety, ale rozhodně ne chovatelé,“ poznamenal jeden z demonstrantů.

Na pokraji krachu je až pětadvacet tisíc chovatelů. Na silnicích se proto střídali zemědělci z celé země, někteří v traktorech spali. Podle průzkumů jim většina Francouzů fandí – byť s drobnými výhradami. „Jsme solidární, ale ať nechávají lidi projet, je to otrava,“ prohlásila řidička u města Caen.

Francouzská vláda pak představila nouzový plán. Pomoc zemědělcům bude zahrnovat vládní záruky za úvěry v objemu až 500 milionů eur. „Těm, kteří mají problémy, je potřeba srazit výdaje a odložit nebo dokonce zrušit platbu zemědělské daně,“ podotkl ministr zemědělství Stéphane Le Foll.

Chovatelům to ale nestačí. Už předem se nechali slyšet, že na nouzová operetní gesta nejsou zvědaví, místo toho požadují systémové dlouhodobé řešení. „Potřebujeme změnu politiky, změnu systému, férové přerozdělení marží, politickou odvahu. Tohle všechno potřebujeme. Evropa se taky musí změnit,“ zdůraznil předseda zemědělského sdružení v kraji La Manche Yannick Bodin.

Francouzští farmáři se kromě nízkých výkupních cen potýkají i s řadou dalších problémů. Patří mezi ně například ruské embargo na dovoz potravin z Unie, slábnoucí poptávka v Číně nebo levná konkurence z jiných členských států EU.