Letušky a stevardi ČSA dali stávce zelenou

Praha - Letušky a stevardi Českých aerolinií (ČSA) chtějí stávkovat za vyšší platy. O případném vyhlášení stávky rozhodne výkonná rada Odborové organizace posádek letadel. Únorové škrty znamenaly pro palubní personál pokles platů až o 40 procent. Piloti už avizovali, že úsporná opatření přijímají.

ČSA jsou po letech v zisku. V prvním pololetí letošního roku firma vydělala 12,9 milionu korun, loňské pololetí přitom skončilo ztrátou 408,2 milionu. Podle společnosti zafungovala ozdravná opatření, kterými dopravce v posledních letech prošel - mimo jiné jde právě o snižování platů.

„Platy letového úseku, alespoň podle mně dostupných informací, byly sníženy v únoru v průměru až o 40 procent. Jsem přesvědčena o tom, že to sehrálo zcela zásadní roli, pokud jde o kladný hospodářský výsledek. Obávám se, že nelze stavět zisk společnosti na tom, že podhodnotím kvalifikovaný letový personál. Ať už se jedná o piloty nebo o stevardy,“ reagovala předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

Palubní personál řekl stávce jednoznačné „ano“

Z 211 hlasujících členů palubního personálu bylo nyní 200 pro stávku, 11 proti. Odbory teď očekávají, že dojde na vyjednávání s vedením ČSA. Vedení aerolinií zaměstnancům již dříve vzkázalo, že protest považuje za nezákonný. "Podle právního názoru Českých aerolinií OOPL (Odborová organizace palubních průvodčích) není odborovou organizací, která je oprávněna
zahájit hlasování o stávce samostatně. Případná stávka vyhlášená OOPL bude proto
zřejmě stávkou nezákonnou," uvedly aerolinie.

Vedení ČSA zvažuje právní kroky. „Kromě výboru OOPL nikdo v ČSA stávkovat nechce. Stávku v ČSA nepřipouštíme,“ prohlásil mluvčí firmy Daniel Šabík.

Stevard ČSA
Zdroj: ČT24/ČTK

Podle Českých aerolinií průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43 845 korun v období mezi únorem až květnem 2014 na 31 985 korun v letošním únoru až květnu. K tomu je třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11 tisíc korun. Hrubá mzda vedoucí kabiny podle ČSA ve stejném období letošního roku dosahovala v průměru 39 591 korun.

Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.