Rozpočet prošel druhým čtením, na stole miliardové změny

Praha – Sněmovna poslala rozpočet do závěrečného hlasování. Poslanci navrhli přesuny peněz v miliardách korun. S přesuny přišel i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), navrhl převést miliardu korun na podporu sportu, kulturních památek a sociální projekty. Většina přesunů nicméně nemá šanci na úspěch, poslanci je zřejmě ve třetím čtení zamítnou, naznačil Kalousek i předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS). Další změny ale rozpočet kvůli ekonomickému zpomalení nejspíš ještě čekají v příštím roce.

Miroslav Kalousek

„Drtivá většina těch pozměňujících návrhů nemůže být přijata, to prostě nejde. Alespoň já budu doporučovat, aby nebyla přijata.“

Kalousek poslancům připoměl, že rozpočet má své priority a nelze ho nabourat. Zároveň hned v úvodu dnešního jednání upozornil, že pokud chtějí poslanci peníze na své návrhy brát z vládní rozpočtové rezervy, musejí počítat s tím, že tato rezerva nesmí klesnout pod zákonem stanovenou hranici. Tato hranice představuje 0,3 procenta z celkových výdajů. Jak řekl, pokud by tedy rezerva klesla pod zákonný limit, musel by trvat na tom, že takové pozměňovací návrhy jsou již nehlasovatelné.

Sám nicméně nakonec s přesuny přišel. Navrhl přesun miliardy do sportu a kultury. Svůj návrh zdůvodnil tím, že reaguje na situaci vzniklou poté, co sněmovna udělila loterijním firmám na příští rok daňové prázdniny, a má tak posílit příjmy uvedených veřejně prospěšných činností.

Poslanci chtějí přidat sociálním službám, školám i Velké ceně ČR

Poslanec ČSSD Josef Novotný navrhl přidat 2,1 miliardy korun na služby sociální péče. Peníze chce vzít z důchodů a nemocenské. Jeho stranický kolega Ivan Ohlídal chce přidat 1,2 miliardy vysokým školám z peněz určených na úroky ze státního dluhu. Se stejným návrhem přišel i občanský demokrat Pavel Bém.

Pavel Suchánek (ODS), předseda rozpočtového výboru sněmovny

„Já si myslím, že tyto návrhy nemají velkou šanci na to, aby prošly, a to z jednoho prostého důvodu: tento rozpočet je tak úsporný a tak našponovaný, že zřejmě tyto přesuny by byly pro tento rozpočet nepřijatelné.“

Rozhovor s Pavlem Suchánkem (zdroj: ČT24)

Sociální demokrat Václav Klučka chce dát rovněž ze státního dluhu navíc dvě miliardy korun hasičům a policii. Komunistka Marta Semelová navrhla také 1,2 miliardy navíc vysokým školám a kromě toho další čtyři miliardy ministerstvu práce na sociální služby.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam chce převést 20 milionů korun ministerstvu školství na zvýšení příspěvku Automotodromu Brno na tzv. zalistovací poplatek pro pořádání Velké ceny ČR v Brně. „Návrh na velkou cenu motocyklů má asi takovou relevanci, jako kdyby někdo navrhl posílit prvoligový klub Sparta Praha, nebo by také někdo mohl chtít posílit diskotékový klub na Václavském náměstí,“ komentoval to Kalousek.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Rozpočet zřejmě nabourá zpomalení ekonomiky

I když většina navržených změn ve třetím čtení zřejmě neuspěje, zdaleka to neznamená, že bude se změnami rozpočtu konec. Důvodem je ekonomické zpomalení, které se v příštím roce do Česka zřejmě přelije z Evropy. „Nevylučuji, ba dokonce pokládám za pravděpodobné, že začátkem příštího roku budeme muset přijít s celou řadou nepopulárních a mimořádných opatření,“ avizoval ministr. Upravovat rozpočet nyní nechce, bylo by to podle něj jen věštění z křišťálové koule. Navíc by mohlo hrozit rozpočtové provizorium.

Návrh rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí, počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. V aktualizované prognóze už ovšem samo ministerstvo přiznalo, že české hospodářství v příštím roce vzroste maximálně o procento. To se promítne na příjmové i výdajové stránky rozpočtu. V příjmech se očekává výpadek ve výši 17 až 18 miliard korun. Pokud bude chtít vláda udržet schválený deficit 105 miliard korun, bude muset na ekonomické zpomalení reagovat.

Na změny v rozpočtu není čas

„Ani z časových důvodů není možné přijmout jiný návrh zákona, protože jinak bychom jeli podle rozpočtového provizoria a to nikdo nechce, ani opozice, ani my. Jediná šance je přijmout zákon tak, jak je. A až budeme znát v lednu predikci, tak upravit rozpočet k signálním číslům,“ řekl Rádiu Česko předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Ministerstvo financí se nyní připravuje na různé krizové scénáře a promýšlí způsoby, jak je promítnout do rozpočtu. Jednotlivé varianty propočítávají také experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Před jedním z hlavních návrhů na zvýšení příjmů – sjednocení sazeb DPH na 19 procentech místo původně plánovaných 17,5 procenta – varují předem. „Zvyšování daní nastartování nějaké ekonomické obnovy rozhodně nepomůže, já bych byl rozhodně pro opatření na straně výdajů,“ podotkl Jiří Rusnok, ekonom a člen NERVu. Podle Suchánka se změna rozpočtu podle krizových scénářů chystá na konec ledna, případně přelom ledna a února.