Švejnarův tým: Rozpad eurozóny by snížil český HDP o 4,5 procenta

Praha – Rozpad eurozóny by způsobil pokles tuzemské ekonomiky o více než 4,5 procenta, uvádí studie střediska IDEA při pražském ekonomickém institutu CERGE-EI. Při tomto krizovém scénáři by stoupla nezaměstnanost na 11 procent, snížila by se životní úroveň a výrazně zhoršila rozpočtová situace vlády. Dopady zániku měnové unie dnes prezentoval spoluautor studie Jan Švejnar.

spoluautor studie Vilém Semerák

„Českou republiku by v případě rozpadu eurozóny čekal poměrně nepříjemný šok, kterému se prakticky nemá země šanci vyhnout. Prudký pokles HDP a s tím spojený nárůst nezaměstnanosti by mimo jiné znamenal i výrazné snížení životní úrovně a zhoršení fiskální (rozpočtové) stability ČR.“ 

Podle dalšího z autorů studie Viléma Semeráka by propad ekonomiky o pět a více procent zvýšil deficit veřejných financí nad 200 miliard korun. Přitom na rok 2012 má ministerstvo financí naplánován deficit 128 miliard korun, uvádí studie. Tuzemská ekonomika by se propadla i v případě pouhého odchodu Řecka z eurozóny. HDP by klesl podle výpočtů o 2,5 procenta více a nezaměstnanost stoupla na osm procent.

Česku by mohlo pomoct zapojení do záchranných fondů EU

Ve snaze o zachování životaschopnosti Česka je podle autorů studie třeba podporovat řešení, které by vytvářelo podmínky pro přežití eurozóny a nebylo by jen dlouhodobou agonií. „Dokonce i solidarita ve formě účasti na financování některého ze stabilizačních fondů může být pro ČR efektivní,“ uvádí studie. Reálně by totiž příspěvek mohl být nižší než případné dopady hluboké recese.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

V případě, že eurozóna přežije, bylo by pro Česko přínosné přijetí eura, říká IDEA. „Naše analýzy ukazují, že pozitivní dopady by mělo i členství v užší eurozóně, která by zahrnovala Německo,“ dodal Švejnar. Ekonomové taky spočítali, že pokud by Česká republika byla členem eurozóny mezi roky 2004 a 2008, na svém členství by vydělala.

Jak by dopadla koruna v porovnání s nově zavedenými, ale původními  měnami?

Jisté navíc je, že krach společné měny by české ekonomice uštědřil hned několik ran. Nejistotu na trhu by způsobilo už to, že nové měny, které by nahradily euro, by si musely najít rovnovážný kurz k už existujícím penězům, třeba k české koruně. „Česká koruna by posílila vůči některým měnám slabších zemí, jako je Řecko a popřípadě Irsko a Portugalsko, na druhé straně by mohla o něco poklesnout proti německé marce,“ vysvětlil Švejnar.

„Další problém by byl případný dopad na finanční sektor. Zde ČR se zdá být zatím relativně stabilní. Takže zde bychom asi čelili méně negativním výzvám než řada jiných zemí,“ doplňuje Semerák.