Merkelová a Sarkozy: Trváme na změně smluv o EU

Paříž – Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy trvají na změně smluv o Evropské unii. Na dnešní schůzce opět navrhli automatické sankce při nerespektování deficitu do tří procent HDP. Chtějí tak předejít tomu, aby se už neopakovala krize podobná té dnešní. Zdůraznili také důležitost tzv. harmonizovaného zlatého pravidla. Státy se společnou evropskou měnou mají mít možnost nařídit, aby ústavní soudy jednotlivých zemí prověřily, zda jednotlivé národní rozpočty plní fiskální pravidla.

„Přejeme si, aby se spouštěcí mechanismy ke krizi už nikdy nemohly opakovat,“ zahájil Sarkozy společnou tiskovou konferenci. Spolu s Merkelovou sepsali pravidla, která mají zabránit další krizi eura. 

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident

„Chceme novou smlouvu, která dá jasně najevo Evropanům, členským státům EU i eurozóny, že tak, jak to je dnes, to nejde dál.“ 

Kromě automatických fiskálních sankcí se přiklání ke změně smluv o Evropské unii tak, aby při rozhodování o dalším osudu eurozóny měla klíčové slovo kvalifikovaná většina států. „Tento vlak se nemůže zpožďovat kvůli nesouhlasu některých zemí,“ zdůraznila Merkelová. „Upřednostňujeme smlouvu pro 27 zemí, aby se nikdo necítil vyčleněný z francouzsko-německého systému. Ale jsme samozřejmě připravení i pro smlouvu o 17 členech,“ dodal Sarkozy.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Podle jeho slov má být od roku 2013 posílen Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Toto rozhodnutí má být přijímáno právě kvalifikovanou většinou. Merkelová dodala, že má být zrychlena příprava záchranného fondu EFSF tak, aby byl spuštěn už od roku 2012. 

Eurobondy nejsou řešením krize

Podle obou státníků má vzniknout Ekonomická vláda EU, která se má během krize scházet jednou měsíčne. Její vznik by měly probrat evropské státy co nejdříve. Zároveň je třeba potvrdit nezávislost a důvěru v ECB. „Nikdo nebude výrazně komentovat její aktivity,“ dodal Sarkozy. Ten zároveň přiznal, že společné dluhopisy za celou eurozónu, což dosud hodně prosazovala právě Francie, v žádném případě nejsou řešením krize.

Zástupci Německa a Francie sepsali kroky, které hodlají podniknout, do dopisu pro prezidenta EU Hermana Van Rompuye. Budou je pak prosazovat na summitu EU, který se uskuteční v pátek.

ČR bude podporovat kroky k posílení rozpočtové disciplíny

„Budeme podporovat nepochybně všechny kroky, které povedou skutečně k posílení fiskální disciplíny,“ uvedl státní tajemník z úřadu české vlády Vojtěch Belling. Nejdříve je ale prý nutné se domluvit na obsahu, až pak na formě, jak k tomu dojde. „V tuto chvíli to vypadá, že změny jako takové by se měly týkat především států eurozóny,“ dodal Belling s tím, že pro ČR je klíčové, aby nedošlo k rozdělení EU na dva bloky.