Z úlev za zelenou elektřinu nic nebude. Vláda je firmám nestihla schválit

Události: Miliardové kompenzace firmy nedostanou (zdroj: ČT24)

Firmy letos nedostanou od státu peníze, které jim měly nahradit vysoké poplatky za tzv. zelenou elektřinu. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) České televizi potvrdil, že vláda nestihne úlevu včas schválit, neboť je podle něj legislativně náročná. Rozpočet přitom počítal až se třemi miliardami korun.

Například v Německu přispívají firmy na obnovitelné zdroje i dvacetkrát méně než třeba české železárny na severu Moravy. Vláda proto v rozpočtu připravila peníze na pomoc českému průmyslu. "Říkali jsme si, že by to mohlo přinést alespoň 22 milionů, což by byl drobný příspěvek na nějaké drobné investiční projekty," uvedl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

V nařízení vlády, které mělo peníze firmám poslat, doposud ale chybí datum schválení. Ani tento týden totiž vláda dokument nepodepsala. "Pokud vím, bylo projednávání na vládě jen přerušeno," sdělil České televizi předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD).

  • Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD): "Po velké snaze a velkých debatách se to nakonec nepodařilo, protože nebyla úplně jistota, aby to bylo z legislativně-technického a ústavního hlediska v pořádku."

Další jednání vlády je naplánováno až na polovinu srpnu, což je příliš pozdě na to, aby úřady podle tohoto dokumentu mohly peníze rozdělit. "Je nereálné, aby to cenové rozhodnutí bylo vydáno ještě pro letošní rok, což de facto znamená, že se letos ty peníze už nestihnou vyčerpat," uvedl tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Zákonodárci diskutovali o částce mezi jednou až třemi miliardami korun. Návrh ministra Mládka, který nakonec na vládě spadl pod stůl, chtěl slévárnám, ale třeba i pekařům přilepšit miliardou a šesti sty miliony. Za rok 2015 ale nedostanou nic. "Jakýkoliv vstřícný krok od vlády pro výrobní podniky by byl příjemně překvapující, ale nepočítali jsme s tím," říká majitelka pekařství Moravec Hana Moravcová.

Levnější elektřinu tak budou mít odběratelé až od příštího roku. Od ledna se totiž bude vypočítávat příspěvek na obnovitelné zdroje podle nového klíče.