NWR si v Polsku připravuje těžební půdu

Praha - Uhelná společnost NWR dnes zahájí stavební práce v polském dolu Debiensko. V lokalitě se nachází skoro 200 milionů tun nevytěženého uhlí, a firma si tak koupí dolu v Polsku upevňuje postavení největšího těžaře ve střední Evropě. V Debiensku navíc vzniknou dvě tisícovky nových pracovních míst.

Cílem společnosti NWR v Debiensku je zahájení těžby v roce 2017. Poté by z dolu mohla odčerpat až dva miliony tun uhlí ročně. Firma letos do projektu vloží přes 50 milionů eur (zhruba 1,26 miliardy korun), celková investice se přitom vyšplhá skoro na půl miliardy eur. „Bude rozložená do následujících šesti let, takže by to nemělo společnost nějakým významným způsobem srazit a bude určitě schopná tyto náklady absorbovat,“ uvádí analytik Komerční banky Josef Němý. 

„Pro společnost NWR je Debiensko určitě klíčový projekt v naší růstové strategii. Polsko je pro nás prioritní trh, protože stále říkáme, že chceme být konsolidátorem hlubinné těžby černého uhlí v našem středoevropském regionu,“ vysvětluje provozní ředitel NWR Ján Fabián.

NWR posiluje pozici nejen v Polsku, ale i ve středoevropském regionu

NWR získáním Debiensku významně posílí svou pozici v Polsku. Podle odborníků firmě investice postupně vynese až 30 procent vloženého kapitálu. Hlavní výhodou je ale prodloužení životnosti dolů. „Při současné těžbě by totiž české doly stačily jen zhruba na 20 let těžby, díky tomu polskému dolu se životnost zhruba zdvojnásobí,“ dodává Němý. 

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

NWR má na těžbu v Debiensku licenci na 50 let. Loni navíc zažádala o dodatek, který by ji opravňoval k těžbě v dalších slojích. Jasno bude za půl roku, kdy budou hotové analýzy vlivu na životní prostředí.