ArcelorMittal Ostrava propustí desetinu zaměstnanců

Ostrava - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) propustí 600 svých zaměstnanců, tedy zhruba deset procent. Firma nebude dávat výpovědi, ale nabídne lidem dobrovolný odchod s odstupným ve výši 11 až 24 platů. Snižování stavu se bude týkat všech závodů včetně dvou dceřiných firem. Důvodem je krize, která dopadla na ocelářský průmysl. Dnes to oznámil ředitel AMO pro personalistiku a vnější vztahy Jan Rafaj.

„Do jisté míry se nám daří udržet objem výroby, nicméně ceny tak dramaticky spadly, že v současné době téměř na žádném ocelářském výrobku netvoříme zisk. Naopak tvoříme ztrátu a ta ztráta se propadá,“ řekl Rafaj, který zdůraznil, že se v důsledku ekonomické krize méně staví. „Například naše ostravská ocel směřuje zejména do stavebnictví a některých konstrukcí. Kromě toho v posledních měsících také silně zavrávoral automobilový průmysl, který zásadním způsobem začal snižovat odběry, na což ocelářský trh musel reagovat,“ uvedl Rafaj. Předseda odborů huti Vítězslav Prak řekl, že odbory budou požadovat navýšení mezd pro zaměstnance, kteří ve firmě zůstanou.

Odstupné činí až 750 000 korun

Zaměstnanci, kteří se rozhodnou pro dobrovolný odchod, si odnesou odstupné podle počtu odpracovaných let. Při maximální výši odstupného si zaměstnanec může odnést až 750 000 korun. Firma počítá s tím, že většina pracovníků odejde k 31. lednu. Podobná situace nastala v AMO už v roce 2009, kdy firmu s vysokým odstupným opustilo na 1 200 pracovníků. 

Generální ředitel Tapas Rádžderkar uvedl, že AMO potřebuje významně zlepšit svou produktivitu. „Dlouhodobě přežijí jen nejefektivnější závody, které budou schopny konkurovat s nejlepšími cenami a nejlepšími službami pro zákazníky i v období, kdy poptávka po oceli klesá,“ uvedl Rádžderkar. Příští týden bude proto postupně hovořit se zaměstnanci ve všech závodech. „Od 12. prosince do 20. ledna budeme přijímat žádosti a podepisovat dohody o ukončení pracovního poměru,“ sdělil Rafaj. Řekl, že podle předběžných informací už teď ví, že o odstupně bude mít zájem tolik lidí, že to představuje většinu z předpokládaného počtu odchodů.

Vstup Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Lidé se o nadstandartní odstupné sami hlásí

Redukci míst plánuje AMO ve všech závodech bez výjimky, včetně dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Product Ostrava. Ve firmě bude také probíhat jakýsi interní trh práce. „Už teď víme, že v některých závodech přijme nabídku více lidí, než bychom si mohli dovolit,“ vysvětlil Rafaj. Firma je připravena vyjít vstříc zaměstnancům, kteří se o odstupné přihlásí, a dělat mezi jednotlivými provozy přesuny. „Odchodné je nadstandardní, i když v téhle firmě v zásadě pravidlem. My jako odbory proti tomu nemůžeme moc dělat, protože zaměstnanci se sami hlásí o to, že ty takzvané zlaté padáky chtějí,“ řekl odborový předák Prak.

Odbory chtějí zvýšit mzdy pro ty, co zůstanou

Prak uvedl, že mu je líto lidí, kteří ve firmě zůstanou a budou muset pracovat ve snížených počtech. Odbory pro ně budou požadovat navýšení mezd. Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě v AMO ještě nezačalo. „Zatím jsme předali návrh hospodářskému vedení. První kolo vyjednávání mělo být v pondělí, ale místo toho budeme muset jednat o nové situaci. Jednání o mzdách tak ještě nebude na pořadu dne,“ řekl Prak. 

Firma pro propuštěné nabízí Centrum pomoci

ArcelorMittal kromě odstupného připravila pro odcházející zaměstnance Centrum pomoci, které lidem pomůže s vyplňováním formulářů a zorientováním na trhu práce. Nabídne i služby psychologa. „Centrum bude poskytovat i poradenskou činnost v oblasti důchodů, protože předpokládáme, že tak jako v minulosti o to požádají i lidé, kterým zbývá do důchodu třeba jen několik měsíců,“ doplnil ředitel Rafaj.

ArcelorMittal
Zdroj: ČT24

Ocel z Ostravy do více než 50 zemí světa

AMO je největší hutní firmou v Česku, která patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. Polovinu produkce AMO exportuje do více než 50 zemí. Společnost se loni po předchozí více než miliardové ztrátě vrátila do zisku, který dosáhl 758 milionů korun. AMO je rovněž jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v kraji. Před měsícem spustila firma ve svém severním provozu nové filtry na zachycování prachu, oxidů síry i dioxinů za miliardu korun. Pro jižní provoz se lepší odprášení teprve připravuje.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)