Suma sumárum: Důchody po česku

Praha - Odchod do důchodu je nyní velmi žhavým tématem. Neméně zajímavou otázkou je i jeho výše. Na takové otázky se však odpovídá velmi těžko, dokonce ani na České správě sociálního zabezpečení nám neřeknou, kolik budeme brát. A nedokážou spočítat ani částky pro lidi, kteří do důchodu půjdou mnohem dřív. Velikost budoucích důchodů je ve hvězdách.

Paní Šárka má velkou rodinu a je ženou v domácnosti. Spolu se svým manželem a dětmi žije v malém domku. Jakmile nastoupí opět do zaměstnání, zvednou se celkové příjmy domácnosti a nadejde čas na to, začít odkládat na „horší časy“.

Lze spočítat důchod?

„Důchod, který budete mít za 30 - 40 let, nespočítáte. V současné době lze spočítat pouze důchod pro důchodce odcházející do důchodu v roce 2012,“ říká Jana Kubištová z Pražské správy sociálního zabezpečení.

Proč není možné výši důchodu zjistit?

Pro výpočet všech druhů důchodů jsou nutné údaje, které jsou pro každý rok trochu jiné. Jsou vydávány vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Na co je dobré si dát pozor?

„Obecným problémem lidí do 30 - 40 let je, že se o svůj budoucí důchod vůbec nestarají. A pak může nastat situace, kdy se za 15 let dozvědí, že jejich důchod jim nebude ani zdaleka stačit na jejich živobytí,“ upozorňuje analytik Patrik Nacher.

Kolik mladých lidí se zapojuje do stavebního spoření?

„Do třiceti let je zapojeni nízké: 20 až 30 procent,“ tvrdí Pavel Jirák, generální ředitel Penzijního fondu Komerční banky.

Co si myslí veřejnost o odchodu do důchodu?

Dle agentury IPSOS by šli Češi nejradši do důchodu co nejdříve - už někdy mezi padesátým a šedesátým rokem. Velká část z nich si však uvědomuje, že to není reálné, že půjdou do důchodu až po šedesátce. Jenom malá část z nich ví, že půjdou až po 70. roce. Velká část lidí je přesvědčená o tom, že si v důchodu bude muset přivydělávat.

Budou mít lidé po odchodu do důchodu šanci sehnat práci?

„Zaměstnavetelé přizpůsobí své nabídky, protože nebude dostatek mladých lidí,“ říká Jiří Král, ředitel sociálně pojistných systémů MPSV.