Podniky Blackstone a Bain se chystají převzít firmu Yahoo

New York - Podniky soukromého kapitálu Blackstone Group a Bain Capital se chystají převzít americkou internetovou společnost Yahoo. Cena za celý podnik by se mohla vyšplhat na 25 miliard dolarů (asi 471 miliard Kč). Nabídku zřejmě podá konsorcium investorů, jehož součástí budou asijští partneři - čínský podnik Alibaba Group a japonský Softbank.

Zpráva o chystaném převzetí Yahoo se objevila kolem půlnoci. Akcie firmy tak na ni ještě stačily reagovat v elektronických sítích, kde kurz vzrostl asi o 6,4 procenta na 16,72 USD. Jedna akcie Yahoo by se mohla vyšplhat na víc než 20 dolarů.

Čínský obr Alibaba, jehož primárním zájmem je dostat zpět 40 procent akcií, které v něm drží Yahoo, se zatím nerozmyslel. Alibaba je klíčovým hráčem natrhu e-commerce v Číně a dalších asijských zemích. Skupinu řídí její zakladatel Jack Ma, který patří k nejbohatším lidem v Asii. Podnik má vazby na několik prominentních fondů soukromého kapitálu.

"Alibaba chce od Yahoo svůj podíl rozhodně získat zpět. Pokusí se tedy o
cokoliv, co jim v tom nějak může pomoci," uvedl Dick Wei, analytik finančního ústavu
J. P. Morgan.

Yahoo patří k vůbec prvním firmám, které s internetem začaly. V prvních letech po zahájení činnosti firma prakticky neměla konkurenci, později ale začala pociťovat vliv konkurence. V současné době Yahoo svádí tvrdý boj se společnostmi Google a Facebook, které si ukrajují stále větší část trhu. Yahoo tak nyní prakticky neroste.

Vydáno pod