Pro stále více Čechů končí sen o vlastním bydlení krachem

Praha - Pro stále více Čechů končí jejich sen o vlastním bydlení pořízeném na hypotéku životním krachem, nucený prodej střechy nad hlavou v dražbě totiž už většinou ani nepokryje celou dlužnou hypotéku. Banky obavy z rostoucího počtu případů před veřejností bagatelizují, protože se bojí, že by to ohrozilo prodeje nových hypoték, ale interně jim to dělá stále hlubší vrásky. Píše to dnešní Právo.

„Objem nesplácených hypoték rychle roste. Banky se bojí zhroucení realitního trhu; prodeje zástav navíc často blokují na nemovitost navázané exekuce menších dluhů z půjček,“ prohlásil Radek Laštovička z Ernst & Young na odborném setkání zástupců vymáhacích oddělení z konkurenčních bank.

V ČR už nejsou spláceny hypotéky za 25 miliard Kč z celkového objemu 800 miliard. Další tisíce hypoték se drží nad vodou jen díky půjčkám od lichvářských firem. Podle Laštovičky je 97 procent nesplacených hypoték zašpiněno tím, že nemovitost nelze snadno prodat kvůli oprávněným nárokům dalších věřitelů dlužníka.

„Průměrně se v nucené dražbě pokryje 75 procent jistiny pohledávky, tedy včetně poplatků,“ uvedla ředitelka odboru vymáhání České spořitelny Marie Švagrová. Průměrná nesplacená hypotéka se pohybuje kolem 1,6 milionu Kč. Nejproblematičtější jsou prý nyní hypotéky uzavřené v letech 2007 a 2008 na 20 a více let. Po vynucených dražbách zbývá dlužníkům k doplacení 250.000 až 300.000 Kč.