ČNB chce vzít licenci kampeličce Unibon, čtvrté největší v ČR

Praha  - Čtvrté největší záložně v České republice, kampeličce Unibon, hrozí krach. Česká národní banka (ČNB) s ní 25. listopadu zahájila správní řízení o odebrání licence, píší dnešní Hospodářské noviny (HN). Družstevní záložna Unibon, sídlící v Ostravě, spravuje vklady zhruba 4400 klientů, které činí dohromady přes 2,8 miliardy korun.

Unibon zakončil letošní třetí čtvrtletí ztrátou 6,6 milionu korun. Téměř polovina úvěrů, které záložna poskytla je nesplácená déle než 90 dnů. A poměr kapitálu k rizikově váženým aktivům se u Unibonu téměř rok pohyboval pod požadovanou osmiprocentní hranicí. Mluvčí ČNB Marek Petruš nechtěl problémy kampeličky komentovat. „Česká národní banka nemůže sdělovat žádné informace,“ řekl deníku.

Unibon se bude odebrání licence bránit. „Proti rozhodnutí podáme rozklad v zákonné lhůtě 15 dnů. Naše pobočky a činnost tím nejsou nijak omezeny,“ sdělil HN mluvčí záložny Jaroslav Ostrčilík. I kdyby Unibon s rozkladem neuspěl, může uběhnout do odebrání licence dlouhá doba. V případě loni zkrachovalé Vojenské družstevní záložny to trvalo několik měsíců.

Podle Ostrčilíka schválila v pondělí členská schůze kampeličky vstup dvou investorů, kteří by posílili základní jmění o 150 milionů korun na celkových 374 milionů. „Tím by se významně zlepšilo kapitálové vybavení Unibonu, jehož nedostatečnost nám ČNB vytýká,“ uvedl. Jména investorů nechtěl zveřejnit, doplnil jen, že se jedná o jednu fyzickou osobu a jednu firmu.

Kampeliček neustále ubývá

Mluvčí záložny ovšem připustil, že posílení kapitálu není jisté. Oba investoři totiž podmiňují složení peněz tím, že Unibon uspěje ve správním řízení proti odebrání licence. Vstup investorů do záložny musí navíc ještě odsouhlasit právě ČNB.

Současná situace Unibonu souvisí s problémy holdingu Geofin ostravského podnikatele Daneše Zátorského. Prostřednictvím své stavební firmy VOKD a Geofinu ovládal Zátorský skoro třetinový podíl Unibonu, letos v létě pak větší část podílu prodal. Záložna poskytovala Geofinu úvěry, jenže holding je kvůli potížím nesplatil. „Ještě vůči ní máme určité menší nesplacené závazky,“ potvrdil HN Zátorský.

Sektor kampeliček se stále zmenšuje. Nyní v něm funguje 14 subjektů, před dvěma lety jich bylo ještě 17.

Vydáno pod