Piloti kritizují snižování počtu letadel ČSA

Praha - České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) bude protestovat proti údajné likvidaci ČSA. Sdružení doporučí pilotům, aby čerpali náhradní volno kvůli indispozici. Akce bude mít za následek zrušení některých pravidelných letů Českých aerolinií. Piloti protestují proti vyvádění letadel ČSA mimo mateřskou firmu. Poprvé za 15 let by letadla ČSA mohla kvůli pilotům zůstat na zemi.

„Vyvedení sedmi letadel ATR a čtyř Airbusů do společnosti Holidays Czech Airlines představuje více než třetinu letecké flotily a vedení ČSA tak činí bez předchozí diskuse se zaměstnanci,“ řekl mluvčí sdružení Filip Gaspar.

Gaspar zdůraznil, že je jenom otázkou času, kdy se k těmto 11 strojům připojí další a kdy aerolinie, které v současnosti mají kolem 30 letadel, nebudou schopné fungovat jako síťový dopravce. Podle Gaspara sdružení protesty zahájí ještě do konce týdne. Protestní akce jsou prý nezbytné pro zachování současné hodnoty národního dopravce.

ČSA se do budoucna chtějí zaměřit výhradně na dopravu proudovými letadly na delší vzdálenosti. Firma se chystá k převedení vrtulových letadel ATR do dceřiného charterového dopravce Holidays Czech Airlines. Podle Hany Hejskové, mluvčí společnosti ČSA, mohou s těmito letouny určenými na krátké tratě lépe nakládat - například je pronajímat třetím stranám.

  • Piloti zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2743/274289.jpg
  • Letadlo ČSA zdroj: CZALPA ČSA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2747/274655.jpg

„Dnešní prohlášení CZALPA již bohužel patří ke koloritu, který doprovází většinu změn v Českých aeroliniích. Není k němu ale důvod, právě naopak,“ tvrdí Hana Hejsková.

CZALPA proti krokům vedení Českých aerolinií protestuje pravidelně. Naposledy bylo sdružení ve sporu s ČSA kvůli údajně neúměrnému propouštění palubního personálu v souvislosti s revitalizačním programem ČSA. Koncem letošního července sdružení chystalo protestní akci, která by měla za následek zpožďování pravidelných letů. CZALPA tehdy protesty na poslední chvíli odvolala.