Facebook chce prodejem akcií získat deset miliard dolarů

New York - Největší sociální síť Facebook by z připravované primární emise akcií ráda získala zhruba deset miliard dolarů (asi 193 miliard korun). Tvrdí to informované zdroje, na které se odvolává list The Wall Street Journal a některá další média. Podle nich by hodnota celého podniku mohla přesáhnout 100 miliard dolarů (více než 1,9 bilionu korun).

Provozovatel Facebooku zprávu nechtěl komentovat. „Nebudeme se podílet na spekulacích o IPO,“ podtrhl mluvčí Facebooku Larry Yu. I zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg v minulosti vyjádřil neochotu poslat Facebook na burzu. Rozhodl se, že Facebook udrží v osobním vlastnictví déle, než mnoho odborníků předpokládalo.

Podle zdrojů nicméně Facebook vstup na burzu firma chystá někdy na jaře příštího roku. Finanční ředitel David Ebersman podle WSJ o prodeji akcií Facebooku už jednal s bankéři v Silicon Valley, Zuckerberg ale zatím žádné přesné termíny nestanovil a jeho plány se prý ještě mohou změnit.

Facebook tvrdí, že po zhruba sedmi letech explozivního růstu už má více než 800 milionů uživatelů. Firma ale zatím nevybrala žádné poradce, kteří by její akcie na trh uvedli. Podle zdrojů má ale společnost připravený prospekt a záměr může kdykoli odstartovat. Analytici nepochybují, že IPO Facebooku se stane pozorně sledovanou událostí.

Zuckerberg projekt sociální sítě rozjel ještě v době, kdy studoval na Harvardu. Pokud by tržní hodnota Facebooku přesáhla zmíněných 100 miliard dolarů, byl by Facebook asi dvakrát větší, než je například počítačový obr Hewlett-Packard.

Vydáno pod