K privatizaci Lesů ČR možná dojde do roku 2013

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) dnes připustil, že by se státní podnik Lesy České republiky (LČR) mohl do roku 2013 přeměnit na akciovou společnost. Privatizaci lesů přitom navrhoval už Bendlův ministerský předchůdce Ivan Fuksa.

„Nevidím důvod, proč by LČR neměly být do budoucna akciovou společností,“ prohlásil ministr. Podle něj je tato forma obchodní společnosti legislativou nejlépe upravena. Bendl však dodal, že zatím neuvažuje o tom, že by část akcií transformovaného podniku dal na burzu, jako uvažoval bývalý ministr.

Lesy ČR zatím na burzu nepůjdou

Petr Bendl: „Dokud nebudeme mít přetransformováno na akciovou společnost, tak si neumím představit, že bysme už teď avizovali, že něco takového chceme (jít na burzu).“

V minulosti Fuksa převod Lesů ČR, které obhospodařují zhruba polovinu všech lesů v zemi, odůvodňoval tím, že pak podnik bude moci přispívat do společné státní kasy v podobě dividend.

Podle ministra se navíc možná do budoucna změní způsob prodeje dřeva státním podnikem. Podstatně větší část dřeva než dnes by tak zpracovatelé mohli nakupovat na komoditní burze či prostřednictvím dražeb. „Jak aukci, tak burzu vidím jako jeden z prostředků, u nichž nebude pochyb o tom, že se někdo na trhu se dřívím domluvil,“ uvedl Bendl s tím, že v těchto formách prodeje dřeva vidí nástroj k minimalizování monopolizace trhu. Bendl také připustil možné oddělení prodeje dřeva a lesnických prací.

Vydáno pod