Němci se prý nebrání eurobondům, ale jen s některými státy

Berlín - Německo se údajně nebrání myšlence vydat společné dluhopisy s pěti dalšími členskými zeměmi eurozóny, které mají nejvyšší možný rating na stupni AAA. Napsal to dnes německý list Die Welt. Zdroj z německé vlády ale podle agentury Reuters později řekl, že Berlín o takovém plánu neuvažuje. Nejedná se prý ani o tom, že by takové dluhopisy byly použity pro zajištění pomoci slabším zemím.

Kancléřka Angela Merkelová a její vláda pravého středu opakovaně odmítají, aby eurozóna začala vydávat společné dluhopisy, a kolektivizovala tak dluhy. Konzervativní Die Welt však s odkazem na vysoce postavené diplomaty v Evropské unii napsal, že Německo by se nebránilo společným dluhopisům s Francií, Finskem, Nizozemskem, Rakouskem a Lucemburskem.

Společné dluhopisy uvedených šesti zemí by se prý jmenovaly 'elitní bondy', nebo také 'bondy AAA', a mohly by být použity nejen k financování těchto šesti zemí, ale eventuálně i na zajištění úvěrů pro slabé země, jako jsou Itálie nebo Španělsko. List zároveň napsal, že země eurozóny s nižším ratingem než AAA by do projektu v první fázi neměly být zahrnuty.

Cílem záměru je prý stabilizovat situaci v zemích s nejvyšším ratingem a zároveň vybudovat věrohodnou protipožární zeď, která by uklidnila finanční trhy. Plán předpokládá, že takové společné dluhopisy by měly úrok od 2,0 do 2,5 procenta. Jinými slovy jen mírně vyšší, než za kolik si nyní půjčuje Německo.

Nedělník Welt am Sonntag napsal, že Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy také pracují na „plánu B“ pro eurozónu. Prý pro případ, že by aukce státních dluhopisů tento týden nedopadly dobře, pokračoval by útok proti euru a ukázalo by se jako nemožné zajistit potřebnou palebnou sílu pro záchranný fond eurozóny. Plán by mohl zahrnovat posílení rozpočtových pravidel a zpřísnění sankcí.

Pokud by platilo to, co napsal Welt am Sonntag, byla by Merkelová prý otevřenější společným dluhopisům i větší roli Evropské centrální banky při boji s krizí. Německá vláda sice zprávu částečně popřela, francouzská média ji ale s odkazem na své zdroje měla také.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy
Zdroj: Philippe Wojazer/ČTK

Nová pravidla už v lednu či v únoru

Francouzský list Le Figaro k tomuto tématu napsal, že nová pravidla by mohla platit už v lednu či únoru. Vznikl by tak prý jakýsi „klub superevropanů“. Za účelem zrychlení celého procesu by nová pravidla mohla být přijata ve formě bilaterálních mezivládních dohod po vzoru schengenské dohody. Nastíněná smlouva by případně počítala s fungováním misí, které by v jednotlivých zemích kontrolovaly dodržování rozpočtových pravidel a dohlížely na „reálné sankce“.

Na druhou stranu by podle listu existoval reálný mechanismus evropské solidarity. „Vedou se diskuse o tom, že by byl od roku 2013 zaveden mechanismus evropské solidarity, který by například mohl fungovat na principu supervětšiny než na principu jednohlasné shody. Smyslem je, aby byl ten mechanismus flexibilnější,“ cituje list jednoho z vyjednávačů. Návrh by prý mohl být předložen všem 17 členům eurozóny. „Ti, kteří odmítnou, budou muset nastínit důsledky toho, zda být nadále součástí eurozóny, nebo ne,“ uvedl zdroj.

AAA bondy by mohly znamenat rozpad eurozóny

Analytický server Eurointelligence napsal, že pokud by informace o klubu zemí AAA byly pravdivé, byl by to recept na rozpad eurozóny, a návrh by tak byl i chápán. „Jediný 'klub', pro který by takové uspořádání dávalo smysl, je celá eurozóna. Bez výjimky,“ dodal server.

Také Die Welt připouští, že by emise AAA bondů pravděpodobně znamenala rozštěpení eurozóny. „Merkelová si je rizika vědoma. Ale teď už je to jen výběr mezi morem a cholerou. Krize se v uplynulých týdnech masivně zhoršila, euroval utrpěl ztráty,“ napsal list. K urychlenému řešení krize eurozónu vyzvala i ratingová agentura Moody's. Jinak členům eura prý hrozí nejen propad ratingu, mnozí z nich by také zbankrotovali.