MMF plánuje rozsáhlou úvěrovou pomoc pro Itálii

Turín – Mezinárodní měnový fond (MMF) plánuje rozsáhlou úvěrovou pomoc pro Itálii. Dnes o tom informovala italská média. List La Stampa uvedl, že by MMF mohl Itálii poskytnout až 600 miliard eur (15,6 bilionu korun).

Úvěry by měly nové italské vládě premiéra Maria Montiho zajistit stabilnější finanční prostředí k prosazení potřebných ekonomických a rozpočtových reforem. Peníze na úvěry by údajně mohly pocházet rovněž od Evropské centrální banky. Itálie se v současnosti potýká s vysokými náklady na půjčky na finančních trzích. Výnos klíčového italského dluhopisu s desetiletou splatností se totiž tento měsíc opakovaně ocitl nad sedmi procenty, což je hranice, po jejímž překonání byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc vlády Řecka, Irska i Portugalska.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. Země se však potýká s pomalým tempem hospodářského růstu a silným zadlužením. Investoři proto chtějí, aby nová italská vláda rychle přijala opatření na podporu růstu a snížení rozpočtových výdajů.