Koruna doplácí na dluhovou krizi, oslabila na 26 korun za euro

Praha - Koruna dnes pokračuje ve strmém pádu. V závěru nepříliš úspěšného týdne prolomila úroveň 26 korun za euro, a dostala se tak na nejslabší úroveň od června 2010. Vůči dolaru si pohoršila o 27 haléřů na 19,60 CZK/USD. Podle analytiků na slabších hodnotách koruna nějakou dobu vydrží, zlepšení je prý možné očekávat až v létě.

Koruna dnes propadla na nejslabší úroveň od června 2010 a zatím nenachází síly ke korekci. Trh postrádá domácí stimuly a reaguje výlučně na zhoršující se náladu ve světě, kde panuje nervozita ze šíření dluhové krize v eurozóně, shodují se analytici. Na regionální trhy může mít dopad i oznámené snížení maďarského ratingu do spekulativního pásma agenturou Moody's.

Koruně nepomohlo ani vyjádření guvernéra České národní banky Miroslava Singera, že by dopady současné dluhové krize eurozóny na českou ekonomiku neměly být horší než dopady světové finanční krize v roce 2008.

Výprodej zažívá i euro

Korunu tak postihl podobný výprodej jako euro. Dolar vůči němu dnes ráno posílil dokonce na sedmitýdenní maximum pod 1,325 USD/EUR. „Investoři zlomili nad eurem hůl. Nikdo nevidí brzké řešení evropských dluhů. V pozadí však nestojí nové zprávy - pouze pesimismus,“ konstatoval hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Vlnu výprodejů eura odstartovala včera svým vyjádřením německá kancléřka Angela Merkelová. Ta smetla ze stolu myšlenku vytvoření jednotných evropských dluhopisů. Německo se podobně jako Francie sice staví na stranu posílení fiskální unie v Evropě, avšak to trhy nejspíš jen tak neuklidní. „Přepsání evropských smluv je vždy během na dlouhou trať a Italové potřebují v následujících třech měsících upsat dluhopisy v hodnotě přes 200 miliard eur,“ podotkl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Itálii dnes navíc příliš nevyšla ani další aukce dluhopisů. Země sice prodala šestiměsíční pokladniční poukázky za 8 miliard eur, avšak investoři požadovali rekordně vysoký výnos 6,504 procenta. V poslední aukci stejných obligací na konci října přitom byl výnos 3,535 procenta.

Koruna oslabuje (zdroj: ČT24)

Korunu prý čeká bolestivá zima

A tak euro i korunu zřejmě ještě čekají velmi krušné časy. Pikora dokonce očekává, že do měsíce dočasně padne hladina 26 korun za euro a už v zimě se koruna dostane nad hladinu 26,50 Kč/EUR. „Až v létě se bude situace uklidňovat a kurz se bude pomalu vracet,“ uvedl.

Slabá měna je výhodná pro exportéry. V době krize, kdy zahraničaní poptávka oslabuje, mohou v zahraničí nabízet zboží levněji. Naproti tomu dražší budou pohonné hmoty nebo plyn, ceny můžou růst až o desítky haléřů. „Mohli bychom vidět vliv u elektroniky, kterou čeští spotřebitelé hodně nakupují v zahraničí a mohlo by se jim to prodražit,“ doplanil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.