Fitch poslala rating Portugalska do spekulativního pásma

Lisabon – Mezinárodní ratingová agentura Fitch udělila Portugalsku známku úvěrové spolehlivosti BB+, což znamená, že ji poslala do spekulativního pásma. Agentura odůvodnila snížení ratingu z hodnoty BBB- vysokou zadlužeností země a jejími špatnými vyhlídkami ekonomického růstu. Shodou okolností se dnes v Portugalsku koná jeden z největších protestů v jeho dějinách.

Fitch srazila portugalský rating pod investiční kategorii jako druhá agentura v pořadí. Ke stejnému kromu přistoupila v červnu agentura Moody's, která vyjádřila obavy, že země bude podobně jako Řecko potřebovat druhou finanční pomoc, než se bude schopna vrátit na kapitálové trhy. Naopak agentura Standard & Poor's zatím drží hodnocení Portugalska na posledním stupni investičního pásma BBB-. 

Výnosy portugalských dluhopisů vyšplhaly až na 12 procent

Po oznámení o snížení ratingu výrazně vzrostl výnos desetiletých dluhopisů Portugalska, což zemi citelně prodražilo půjčky. Kolem jedné hodiny odpoledne se dostal na hodnotu 12,14 procenta. Britská investiční banka Barclays Capital uvedla, že na konci tohoto měsíce vyjme portugalské dluhopisy ze svého indexu Euro Treasury.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Francisco Seco

Fitch uvádí, že kvůli prohlubující se recesi je pro portugalskou vládu stále obtížnější snižovat rozpočtový deficit. Agentura nadále očekává, že vláda letos a příští rok splní své fiskální cíle. Zároveň však upozornila, že existuje velké riziko skluzu, ať kvůli horšímu makroekonomickému vývoji, nebo nedostatečné kontrole výdajů.

V dubnu se Portugalsko stalo po Řecku a Irsku třetím státem eurozóny, který byl nucen z důvodu dluhové krize požádat o zahraniční finanční pomoc. Portugalsko bude muset v rámci dohody o finanční pomoci v objemu 78 miliard eur (1,9 bilionu korun) přikročit k výrazným škrtům v rozpočtových výdajích, zvýšit daně ze spotřeby, zreformovat pracovní a právní systém a zahájit privatizační plán.