Evropská komise zažaluje Německo kvůli zákonu o VW

Brusel – Evropská komise se rozhodla, že opět zažaluje Německo kvůli zákonu, který chrání státní zájmy v německém automobilovém koncernu Volkswagen. Komise hodlá obvinit Německo z porušení smlouvy o Evropské unii a bude požadovat vyměření pokuty ve výši minimálně 46,5 milionu eur (1,2 miliardy korun).

Spor kolem zákona o Volkswagenu se táhne již řadu let. Hlavním problémem revidovaného zákona je zachování podmínky, že velká strategická rozhodnutí v automobilce musejí být schválena více než 80procentní většinou. Spolková země Dolní Sasko vlastní v automobilce více než 20 procent, což jí zaručuje právo veta při důležitých rozhodnutích v koncernu.

Podle eurokomisaře Michela Barniera odporuje toto uspořádání duchu evropského vnitřního trhu. Právo veta pomohlo zabránit převzetí Volkswagenu německým výrobcem sportovních automobilů Porsche. „Evropská komise se rozhodla dnes ráno, že věc vrátí k soudu. Německo nebylo za čtyři roky schopné plně dodržet rozhodnutí soudního dvora,“ uvedla mluvčí Evropské komise Chantal Hughesová. Podle tohoto rozhodnutí zákon unijní pravidla opravdu porušoval. Země ho tedy přepracovala, ale Dolní Sasko si i v novém znění zachovalo podobně dominantní pozici.

Zákon o VW (zdroj: ČT24)

Právní kroky Evropské komise proti zákonu vzbuzují v Německu velký odpor. „Je skandální, že Evropská komise chce pokračovat ve svém čistě ideologicky odůvodněném tažení proti osvědčenému a s právem ladícímu zákonu o VW,“ řekl tento týden předseda německých sociálních demokratů Sigmar Gabriel.

Vydáno pod