Krize českého stavebnictví se bude prohlubovat

Praha – Krize českého stavebnictví se v roce 2012 pravděpodobně prohloubí. Ředitelé stavebních firem očekávají, že propad odvětví bude ještě větší než letos. Obor přitom podle stavařů nečeká návrat k růstu ani v roce 2013. Výsledky svého nejnovějšího průzkumu dnes oznámily společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika.

„V tomto okamžiku je podle mne naprosto jasné, že se krize ve stavebnictví v příštím roce 2012 ještě více prohloubí. Hlavním důvodem bude naprosto neutěšený stav finančních prostředků pro dopravní infrastrukturu,“ řekl Petr Čížek, jednatel společnosti Swietelsky a předseda Sdružení pro výstavbu silnic.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví predikuje ke konci letošního roku až 21procentní propad výroby v porovnání s rokem 2008. A lépe nebude ani příští rok. Průzkum ukázal, že stavební firmy očekávají propad o 8 procent.

Krize českého stavebnictví zostřila konkurenční boj mezi firmami. „Charakteristickým prvkem současného trhu je cenová válka a zostření konkurenčního boje. Do výběrových řízení se hlásí větší počet firem - tam, kde dříve nabídku předložilo pět uchazečů, dnes soutěží i více než 15 firem,“ poznamenal finanční ředitel společnosti VCES Radim Martinek.

Výstavba
Zdroj: ČT24

Zvýšená konkurence se projevuje například podáváním nabídek i pod cenou nákladů - to však není dlouhodobě udržitelné. Řešení situace se může skrývat za snížením nabídky stavebních prací, čímž by bylo možno rovnováhy na trhu dosáhnout.

Špatná situace ve stavebnictví může podle generálního ředitele Pozemního stavitelství Zlín Miroslava Lukšíka způsobit krach firem, růst nezaměstnanosti a sociálního napětí. Odborový svaz Stavba nedávno odhadnul, že do konce letošního roku může v odvětví přijít o práci 12 000 lidí, v roce 2012 to pak může být dalších až 25 000 stavařů. V letošním druhém čtvrtletí zaměstnávalo stavebnictví v Česku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) kolem 433 000 osob.

„My jsme zaznamenali od roku 2008 v kategorii 50 zaměstnanců a výše přibližně 20procentní snížení počtu firem a (v kategorii) do těch 50 celá řada skončila také. Takže situace určitě není dobrá. (…) Když se krize dotkne výrobců stavebních materiálů, tak i oni jdou na hranu, náklady na energie jsou však stejné, takže je naivní předpokládat, že ceny stavebních hmot budou klesat,“ tvrdí Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Rozhovor s Václavem Matyášem (zdroj: ČT24)