České mléko se dostává do krize, výrobcům se hromadí sušina

Výkupní ceny mléka meziročně klesly o 16 procent, zemědělci a zpracovatelé se dostávají do pomyslné krizové zóny. Příčiny tkví v zavedení ruských sankcí a především uvolnění takzvaných mléčných kvót, které přes třicet let regulovaly objem produkce a exportu v evropských zemích. Drobné farmáře situace podle agrárníků nutí zbavit se krav, mlékárny zas nemají komu výrobky prodat. Podle ministerstva zemědělství ale pokles cen v ČR není ve srovnání s jinými státy tak dramatický. Přesto chystá pro chovatele skotu v příštím roce téměř 1,5 miliardy korun. Od velkých mlékáren zase zřejmě vykoupí část sušiny, která se jim hromadí ve skladech.

Přestože spotřeba mléka klesá, každý Čech ho vypije ročně zhruba 60 litrů, ceny se v obchodech drží stále v průměru na dvaceti korunách za litr. Stojí za tím marže obchodníků. Podle předsedy Svazu zemědělců Martina Pýchy se neustále zvyšuje podíl maloobchodu a velkoobchodu.

Zatímco tedy spotřebitelé v obchodech žádné drama nepociťují, u zemědělců a v mlékárnách přituhuje. Výkupní ceny mléka se totiž podle ministerstva propadly zhruba o 16 procent, což lze považovat za relativně významný pokles. Pokud půjde o dlouhodobější záležitost, někteří zemědělci dojnice chovat přestanou.

Mlékárny tlačí výkupní ceny dolu, i tak musí hodně mléka sušit

Mlékárny však tlačí ceny stále níž, jeden z největších zpracovatelů mléka stanovil aktuální výkupní cenu na sedm korun pět haléřů. Místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva JIH Zdeněk Houška považuje cenu za likvidační: „Tato cena jde hluboce pod výrobní náklady, nelze ji akceptovat.“

Události ČT: Mléčný trh v krizi (zdroj: ČT24)

Potíže se ale nevyhýbají ani samotným mlékárnám, kvůli nadbytku na trhu mléko musí především sušit a to se jim pak hromadí ve skladech. Protože není, komu ho prodat, zásoby sušeného mléka se mohou během prázdnin zdvojnásobit.

Ceny klesají už více než rok

Podle některých hlavních výrobců narostl na českém trhu dovoz zboží z Polska, Německa a dalších okolních zemí. Přestože je tuzemský trh v současnosti přehlcen mléčnými výrobky, musí například velcí zpracovatelé mléko i dál vykupovat, a to kvůli dlouhodobě nasmlouvaným kontraktům. Mlékárny se snaží stále se zvětšující zásoby zpracovávat do podoby hlavně sušeného nebo trvanlivého mléka.

Vedle dovozu na ruský trh, který výrazně omezily sankce namířené proti západním státům, ale vypadl i ten čínský. Mléko z Evropy teď totiž nepotřebuje. „A to všechno dopadá na současný vývoj cen, které v případě surového mléka klesají nepřetržitě už 13 měsíců,“ uvedl předseda Českomoravského svazu mlékáren Jiří Kopáček na začátku června.