Supraphon otvírá nový digitální obchod, nabízí českou hudbu

Praha – Vydavatelská společnost Supraphon dnes otevírá digitální obchod s nahrávkami české hudby ze svého archivu i novinkami. Supraphonline.cz poskytne zájemcům možnost legálního stáhnutí zhruba 40 tisíc skladeb a více než 2 600 alb z oblasti popu, rocku, mluveného slova a vážné hudby. Novináře o tom dnes informovala ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová. Češi ale k legální hudbě pořád nenašli cestu, za jedno album by chtěli platit nejvýš padesátikorunu.

Internetový obchod Supraphonu se stává prvním digitálním obchodem v České republice, který vedle klasického formátu MP3 nabízí veškerý sortiment také v bezztrátovém kompilačním formátu FLAC, který poskytuje kvalitu záznamu srovnatelnou s kvalitou na CD nosičích. „Supraphonline.cz je kompletně v češtině. U jednotlivých nahrávek jsou rozsáhlé informace o jednotlivých autorech, hudebnících, kteří se na nahrávce podíleli, a další podrobnosti,“ uvedl obchodní manažer Supraphonu Antonín S. Milota.

Songy stojí od 15 do 25 korun

Zákazníci mohou použít několik způsobů úhrady zakoupené hudby. Mohou platit mobilním telefonem, platebními kartami, prostřednictvím systému PayU, běžného bankovního převodu, hotovostní platbou prostřednictvím terminálů Sazka, předplaceným kreditem nebo poštovní poukázkou. Ceny za stažení ve formátu MP3 se za jednotlivé skladby pohybují od 15 do 25 korun, za alba od 69 do 129 korun. Ve formátu FLAC budou ceny přibližně o 30 procent vyšší.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Stahování nebo přehrávání hudby a videa umožňují v Česku také další internetové servery. Počátkem října zpřístupnil přehrávání hudebních skladeb od světových vydavatelů v počítači či mobilním telefonu server MusicJet, v závěru září začala nabízet stahování hudby a videa česká mutace služby iTunes od americké firmy Apple.

Ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová:

„Chtěli jsme pro naše umělce rozšířit možnosti obchodování našich nahrávek a pro naši veřejnost otevřít naše bohaté archivy.“

Řada pokusů o prodej hudby ke stažení ale ztroskotala. Třeba server i-Legalne.cz nebo operátor T-Mobile to po letech živoření vzdali. „Prodej digitální hudby jsme nenaplnili z důvodu nesplnění očekávání. Čechy jsme nepřesvědčili, že hudbu lze stahovat legálně,“ znělo z T-Mobilu.

CD
Zdroj: ČT24

Za pirátství může být stíhán jen ten, kdo muziku na webu nabízí dál, i tak jsou tresty třeba oproti Spojeným státům velmi nízké. Hudební průmysl tím přichází asi o třetinu zisků. Digitální písničky v Česku vydělaly vloni přes 25 milionů korun, ani to ale nevyrovná propad prodeje klasických cédéček. Cédéčka ovšem podle Mezinárodní hudební federace stále ještě tvoří 60 procent trhu s hudbou a podle vydavatelství nové digitální technologie prodej pevných nosičů ještě podpoří.

Vydáno pod