Papadimos: Evropě by pomohly společné dluhopisy

Lucemburk - Společné dluhopisy eurozóny by mohly Řecku i celé eurozóně pomoci překonat dluhovou krizi. Řekl to dnes nový řecký premiér Lukas Papadimos po schůzce s šéfem Euroskupiny a lucemburským premiérem Jeanem-Claudem Junckerem. Ten uvedl, že uvolnění nové tranše mezinárodního úvěru pro Řecko vidí optimisticky.

„Eurobondy nebo podobné nástroje by mohly dodat nástroje k překonání krize,“ uvedl Papadimos. Zavedení společných dluhopisů, z jejichž emisí by mohly čerpat peníze i země jako Řecko, které jsou nyní odstřiženy od finančních trhů, má ve středu navrhnout Evropská komise. Proti dluhopisům se však staví Německo. 

Eurozóna bude na Řeky čekat do 29. listopadu

Papadimos vyjádřil přesvědčení, že tři strany jeho vlády brzy předloží Evropské unii požadované písemné sliby své podpory dohodnutým úsporným opatřením. EU těmito podpisy podmiňuje uvolnění nové části úvěru v sumě osmi miliard eur (204 miliard Kč), bez nichž by Řekům hrozil bankrot. Činovníky EU včera rozzuřil šéf konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras, který nic sepisovat nechce a říká, že jeho slovo musí stačit. EU vyžaduje od Řeků písemné garance do 29. listopadu, kdy by o uvolnění úvěru měli rozhodovat ministři financí eurozóny.

Lucas Papadimos
Zdroj: ČTK/AP/Charles Caratini

„Věřím, že šéfové stran splní svou povinnost. Doufám, že brzy nalezneme řešení. Musí se to udělat do konce měsíce,“ řekl Papadimos. „Budeme o šesté splátce úvěru diskutovat a dívám se celkem optimisticky na to, že budeme do té doby schopni podat kladnou odpověď,“ řekl Juncker. 

Papadimos včera v Bruselu lídry EU ujišťoval , že jeho země dostojí závazkům a neustoupí od slíbených reforem. Prezident EU Herman Van Rompuy po schůzce s Papadimosem oznámil, že eurozóna je připravena uvolnit další část úvěru. Předseda Evropské komise José Barroso po setkání s novým řeckým premiérem řekl, že Atény musí chápat, že partneři si chtějí být jisti, že reformy nejsou jen pro tuto chvíli a pro současnou vládu.