Česká společnost spustila internetový portál o nanovláknech

Praha - Nový internetový portál o nanovláknech, na kterém se podílejí experti z předních světových univerzit a firem, dnes ve spolupráci s vládní agenturou CzechInvest zprovoznila česká společnost Nafigate. Portál bude podporovat inovace a zavádění nových produktů využívajících nanovlákna na světový trh. Generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek dnes novinářům řekl, že v následujících letech se čeká meziroční růst světové produkce nanovláken o 34 procent.

Nanovlákna se vyrábějí ze syntetických a přírodních polymerů. Nacházejí uplatnění například při výrobě speciálních textilií, obalů potravin, zdravotnických krycích materiálů či produkci moderních typů baterií.

Nanotechnologie patří k prioritám CzechInvestu. „Počet nanotechnologických malých a středních podniků i dalších subjektů v ČR dlouhodobě roste. Momentálně jich je více než 140. Cílem CzechInvestu je podpořit jejich rozvoj, a to například pomocí dotací z evropských fondů nebo získáváním kontaktů v zahraničí,“ podotkl Křížek.

ČR stojí ve využívání nanovláken na špici

Česko je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby v oblasti využívání nanovláken na světové špičce. „Těší mě, že projekt, který má za cíl rozšířit jejich komerční uplatnění a který má vskutku globální ambice, vzniká právě u nás,“ řekl ministr. „Upevnění pozice českých firem na rychle rostoucím globálním trhu nanovláken může posílit konkurenceschopnost ČR,“ dodal.

Letošní průzkum banky HSBC ukázal vysoký exportní potenciál nových technologických oborů, jako jsou například právě nanotechnologie či biotechnologie, které se mohou stát jedněmi z tahounů českého vývozu mimo EU. To potvrdili čeští podnikatelé, z nichž nanotechnologie považuje za atraktivní odvětví pro vývoz mimo země EU 26 procent respondentů a biotechnologii 12 procent, což tyto obory zařadilo na druhé místo za tradiční strojírenství.

Rozhovor s Miroslavem Křížkem (zdroj: ČT24)