Klausův podpis stvrdil zvýšení dolní sazby DPH na 14 procent

Praha - Dolní sazba daně z přidané hodnoty příští rok stoupne na 14 procent ze současných deseti, zdraží tak například potraviny či služby. Vyplývá to z novely, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Od roku 2013 se sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Získané peníze půjdou na důchodový účet. Prezident podepsal i novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpor v nezaměstnanosti a rozšiřuje okruh nezaměstnaných, kterých se bude týkat veřejná služba. Novela také umožňuje, aby nezaměstnaným místo úřadů práce hledaly místo soukromé pracovní agentury.

Zvýšení DPH bude znamenat zdražení potravin, léků, knih, novin, služeb, hromadné dopravy i dalšího zboží a služeb. Změny DPH podle dřívějších propočtů ministerstva financí dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Životní náklady důchodců by
se měly příští rok zvýšit podle propočtů ministerstva, které neobsahují případné kompenzace, o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by měly náklady měsíčně stoupnout o 263 korun, tedy o 1,87 procenta. „Samozřejmě nárůst cen bude kompenzován i valorizací důchodů, takže to na ty skupiny, které skutečně jsou nějakým způsobem zasaženy, dopadne tak, že to bude kompenzováno,“ tvrdí premiér Petr Nečas (ODS). 
   
Také analytici předpokládají, že růst nižší sazby DPH zvýší výdaje domácností měsíčně o stovky korun. Například podle analytika ČSOB Petra Dufka vzrostou výdaje domácností o 100 až 110 korun na osobu a měsíc. Podle studie institutu CERGE-EI změna ukrojí příští rok z příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně.

Zvýšení DPH by mělo podle vlády omezit daňové úniky

Kabinet poukazuje na to, že až se obě sazby sjednotí, odpadnou problémy s rozlišováním, zda zboží spadá do nižší, nebo vyšší sazby daně. Tím se omezí prostor pro daňové úniky, tvrdí vláda. „Konzervativní odhad inkasa z DPH je 22, já si spíš myslím, že 24 miliard korun,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Očekávaný vyšší výběr daně má nahradit výpadek ve výběrech státu na pojistném, způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů.

Změnu v sazbách kritizuje opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že jde o další experiment na občanech této země. „Dotkne se to každého občana v naší zemi,“ uvedl s tím, že každá rodina zaplatí ročně na daních minimálně o 6 000 korun navíc.

Premiér Petr Nečas na sněmu svazu průmyslu a dopravy
Zdroj: ČT24

Lidé se bouří kvůli zdražování knih

Například představitelé družstevních prodejen se obávají, že zvýšení daně přinese zánik stovkám jejich obchodů, které budou muset kvůli vyšší dani zdražit. Ozývají se i knihkupci. Proti zdražení knih v důsledku zvýšení sazby daně protestovalo v červnu několik stovek lidí.

Na podporu v nezaměstnanosti budou mít nově nárok lidé, kteří odpracovali 12 měsíců za poslední dva roky, nikoli za tři jako nyní. Až po půl roce se bude moci na úřad práce přihlásit člověk, který dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu předtím úřad zprostředkoval. Novela naproti tomu ulehčí studentům, kteří při studiu pracují. Ti totiž v současnosti při ztrátě místa nemají na podporu nárok. To se díky novele změní.

Nezaměstnaní na úřadu práce
Zdroj: ČT24

Podstatného rozšíření se dočká okruh nezaměstnaných, kterých se bude týkat veřejná služba. Její nabídku v rozsahu až 20 hodin týdně budou moci dostat lidé už po dvou měsících od registrace na úřadu práce. Pokud ji bez vážných důvodů odmítnou, budou vyřazeni z evidence. To znamená, že přijdou o podporu a budou za sebe muset platit zdravotní pojištění. Toto ustanovení je podle opozice v rozporu s Listinou základních práv a svobod.
   
Pracovní agentury budou při zprostředkovávání zaměstnání získávat za každého uchazeče o práci 5000 korun a za jeho umístění 1250 korun. Pokud bude uchazeč pracovat aspoň půl roku se smlouvou na dobu neurčitou, získá agentura dalších 500 korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhadlo náklady spojené s tímto opatřením na 180 milionů korun za zhruba 90 tisíc lidí. Opatření kritizovala opozice i odbory.
   
Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Příspěvek na jejich zaměstnání však zůstane zachován v současné podobě.

Vydáno pod