Odbory: Vláda nás žene do krize

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyjádřila obavy z budoucího ekonomického vývoje České republiky. Ekonomickou situaci podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila ještě zhorší vládní reformy. Z toho důvodu na rozdíl od minulých let letos neposkytla svým členským odborovým organizacím směrná čísla, na základě kterých by měly vznášet v kolektivním vyjednávání požadavky na nárůst mezd. Odboráři ale požadují minimální růst mezd na úrovni inflace.

Vláda se podle odborů musí připravit na to, že ekonomika v příštím roce neporoste ani mírně, ale spíš se přiblíží nule nebo dokonce minusovým hodnotám. Za vším je prý šedá ekonomika, korupce, ale i vládní reformy, které podle odborářů nedokážou nastartovat ekonomiku správným směrem. 

„Všichni víme, že nás postihne další vlna hospodářské krize, která bude mít dopad do výrobní sféry,“ uvedl Zavadil. To je důvodem, proč nechají na úvaze jednotlivých organizací, aby dojednaly smlouvy podle aktuálního vývoje hospodářské situace v jednotlivých podnicích. Přitom inflace by podle odborů měla v příštím roce dosáhnout 3,5 procenta.

Podobný požadavek na nárůst mezd proto vznesou některé odborové svazy. Mezi nimi je například OS Kovo. „Budeme požadovat nárůst mezi třemi až 3,5 procenta,“ prohlásil jeho předseda Josef Středula. Pokud by byl nižší, došlo by podle něj k poklesu reálných mezd.

Josef Středula, předseda OS Kovo

„Hlavní nárůst inflace v ČR v roce 2012 je způsoben administrativním opatřením české vlády v podobě nárůstu daně z přidané hodnoty.“

Navržené reformy podle Středuly způsobí ještě větší problémy v ekonomice. „Lidé nebudou mít dostatek finančních prostředků, aby pokryli inflaci, ale i další platby, kterými je příslušná domácnost zatížena,“ řekl Středula. Podle něj se nedá ani v příštím období očekávat optimistický vývoj situace: „V řadě firem se snižuje objem zakázek pro rok 2012, zejména pro jeho první část.“ To může mít tragické důsledky, které se budou pohybovat od propouštění po přesun výroby, dodal.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura však oponuje, že zvýšení DPH se do inflace promítne asi jedním procentem. „Nicméně je to na vyjednávání jednotlivých podniků. Nemyslím, že by se plošně z Parlamentu mělo vyjednávat plošné navýšení platů o 3,5 procenta,“ dodal.

Odbory si stěžují i na nedostatek podpory ve stavebnictví

Horší ekonomická situace podle odborů nastane i kvůli vládním reformám. „Jsme raritou v Evropě. Vláda místo toho, aby využila stavebnictví a rozjela ekonomický růst, tak ještě přilila olej do ohně,“ myslí si předseda stavebních odborů Stanislav Antoniv. Vláda podle něj předložila návrh rozpočtu, u kterého dojde k dalšímu krácení stavebních investic do dopravní infrastruktury i bytové politiky.

Zavadil dodal, že se odbory chtějí sejít se zaměstnavateli a domluvit s nimi společný postup, kterým by vládu přiměly ke změnám například v daňové oblasti. Požadují například změny ve struktuře sazeb, zavedení daňové progrese a posílení přímých daní. Současně volají po auditu výdajů státu, který by zjistil, kde dochází ve veřejných rozpočtech k únikům peněz.

Letos odbory uspořádaly několik demonstrací, na kterých vládu kritizovaly. Koalice dopravních odborových svazů, z nichž je část členy konfederace, v červnu uspořádala celodenní protestní stávku, během níž nejezdily po celé republice železnice, v Praze nevyjely soupravy metra a v metropoli i dalších městech byla silně omezena městská hromadná doprava. 

Vydáno pod