Americký „supervýbor“ nenašel dohodu o deficitu

Washington - Takzvaný supervýbor amerického Kongresu, tedy dvanáctičlenná komise tvořená demokraty a republikány, dnes oznámil, že nenašel dohodu o způsobu, jak snížit deficity amerických rozpočtů. To podle agentury Reuters znamená, že se od roku 2013 začne proporčně škrtat ve všech rozpočtových kapitolách s cílem dosáhnout celkových úspor 1,2 bilionu dolarů. Supervýbor vznikl v srpnu, aby našl během následujících deseti let úspory, ale stranické spory dohodu znemožnily.

„Po měsících tvrdých a intenzivních jednání jsme dnes dospěli k závěru, že nelze dosáhnout dohody obou stran do vypršení stanoveného termínu pro práci výboru,“ uvedli ve společném prohlášení demokratická senátorka Patty Murrayová a republikánský kongresman Jeb Hensarling. Murrayová a Hensarling však zároveň zdůraznili, že Spojené státy musí nějak na finanční krizi reagovat. Podle nich nemůže být řešení problému přesunuto na příští generace.   

Obě hlavní politické strany se obviňují z toho, kdo zavinil, že se dohody ve výboru nepodařilo dosáhnout. Demokratičtí členové výboru nebyli podle republikánů ochotni přistoupit na dostatečné škrty ve zdravotním a sociálním zabezpečení. Většina republikánských zástupců zase podle demokratů odmítla zvýšení daní, které mohlo do státního rozpočtu přinést více peněz. 

Za hlavní důvod neochoty agentura AP považuje blížící se volební rok 2012, v němž se vedle voleb prezidenta bude rozhodovat také o složení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. V takové situaci se zákonodárci nechtějí příliš odchylovat od stranických linií. Škrtům se ale americký rozpočet nevyhne. Podle předchozí dohody se totiž po nedosažení dohody ve výboru bude v rozpočtu automaticky škrtat částka 1,2 bilionu dolarů. Škrty mají výrazně postihnout například ministerstvo obrany. 

Americký státní dluh se v současnosti pohybuje okolo 15 bilionů dolarů. Ratingová agentura Standard&Poor's v létě kvůli neschopnosti americké politické scény zadlužení věrohodně řešit zemi poprvé v historii snížila špičkové hodnocení schopnosti splácet její závazky.

Vydáno pod