Buffett: Eurozóna nefunguje, krize jen odhalila zásadní vadu

Iwaki (Japonsko) - Podle amerického investora Warrena Buffetta eurozóna nefunguje a současná dluhová krize jen odhalila zásadní vadu, kterou sedmnáctičlenný hospodářský blok má. Jeden z nejbohatších lidí světa se takto vyjádřil v rozhovoru pro finanční televizi CNBC. Samotná slova ale podle něj krizi nevyřeší, evropští činitelé budou muset sjednat úplně nové uspořádání.

„Eurosystém trpí zásadní vadou,“ prohlásil Buffett, který přijel do Japonska, aby tam hledal investiční příležitosti. „Vím, že ten systém ve svém současném uspořádání má velkou vadu, a tu nebude možné opravit jen slovy,“ dodal Buffett, který se do Japonska vydal vůbec poprvé.

V současnosti ale Buffett, jemuž dlouhodobě úspěšné investice do cenných papírů vynesly přezdívku 'Věštec z Omahy', nemá ponětí, jak může dluhová krize v eurozóně skončit. Navzdory potížím se prý ale dají v Evropě najít solidní investice. V této souvislosti zmínil britský řetězec Tesco.

„Mezi dluhopisy ne, ale mezi akciemi příležitosti jsou. Napadá mě možná tak deset akciových titulů z Evropy, které jsou atraktivní. Jsou tam akcie, které mám rád, a bezvadné podniky. My jsme už dřív koupili Tesco, mohl bych nakoupit víc, kdyby cena ještě klesla,“ vysvětlil jedenaosmdesátiletý Buffett.

Vydáno pod