Dolar se opět stává rezervní měnou číslo jedna

Washington - Světové banky opět věří americkému dolaru. Jeho pozice rezervní měny číslo jedna opět posiluje. Vklady zahraničních bank u amerických Federálních rezerv se od konce roku 2010 více než zdvojnásobily na 715 miliard dolarů. Dolaru pomáhá evropská dluhová krize.

Americký dolar obhajoval pozici hlavní rezervní měny několik dekád. Jenže skřípající americké hospodářství a vysoká nezaměstnanost začaly investory odrazovat. Teď se dolar opět dostává do výhody. Ani odebrání nejvyššího ratingu Spojeným státům dolarem neotřáslo. Od srpna naopak posílil o téměř sedm procent. „Budoucnost je nakloněná dolaru, protože americká centrální banka už nemá kam snížit úrokové sazby, zatímco ECB se na to připravuje. A tady může atraktivita eura poklesnout, a tím pádem budoucnost dolaru je mírně růžovější,“ uvedl Jan Čermák, ekonom ČSOB.

Dolar ohrožuje nezaměstnanost, škrty a jüan

Dolar ale zatím nemá vyhráno. Hrozbu pro něj představuje rostoucí ekonomika Číny a síla tamní měny jüanu. Dalším rizikem jsou obavy z vyšší nezaměstnanosti a patová situace v Kongresu, kde neexistuje shoda na škrtání v rozpočtu. Situaci by ještě mohl zhoršit Fed. „Pokud bude Fed přistupovat k měnové politice velmi laxně a bude udržovat uvolněnou měnovou politiku, povede to dlouhodobě k vyšší inflaci, investoři budou méně věřit americké centrální bance, a tím pádem i dolaru,“ řekl Čermák.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Evropské banky se mohou v současnosti spolehnout pouze na německý trh

Zatím ale americká měna těží z dluhových problémů v Evropě. Ještě nedávno totiž banky v rezervách držely italské nebo francouzské dluhopisy, dnes se ale mohou spolehnout jen na německý trh, který je ale proti tomu americkému zanedbatelný.