Náramek „záchranář“ dokáže zachránit epileptikům život

Praha - Nejen cestovatelům, ale třeba i epileptikům má v budoucnu pomáhat navigační systém Galileo - evropská konkurence americké GPS. Čeští neurologové testují nenápadný přístroj, který umožní lokalizovat člověka postiženého záchvatem. Přístroj v podobě náramkových hodinek, který dokáže detekovat epileptický záchvat, lokalizovat polohu a přivolat pomoc, navíc vyhrál české kolo mezinárodní soutěže o nejlepší aplikace satelitních navigačních systémů European Satellite Navigation Competition 2011. Výsledky soutěže dnes v Národním technickém muzeu vyhlásilo za účasti ministra Pavla Dobeše ministerstvo dopravy, které je pořadatelem české regionální soutěže.

Připomíná obyčejný náramek nebo digitální hodinky. Na rozdíl od nich ale dokáže zachránit život. Je spásou hlavně pro děti trpící epilepsií. Dovede totiž rozpoznat, že má člověk záchvat a díky navigačnímu systému Galileo také určit s přesností na dva metry, kde se dítě nachází a zavolat k němu sanitku a rodiče. Takzvaný náramek záchranář se nyní testuje na klinice dětské neurologie ve fakultní nemocnici Motol. Lékaři i pacienti jsou z něj nadšení. „Dětí se záchvaty je hodně. Náramek zlepší kvalitu života dětí a sníží strach rodičů. Bude zachraňovat životy,“ řekl Vladimír Komárek, přednosta kliniky dětské neurologie FN v Motole. 

Vítězné zařízení vyvinul tým Vladimíra Vejvody ze společnosti Princip, která soutěž vyhrála také v roce 2006 se satelitními mýtnými jednotkami, které jsou nyní připraveny pro sériovou výrobu. Firma v současnosti pracuje i na finálním designu náramku. Pohotovostní systém by měl totiž ve finále vypadat jako módní doplněk. „Cílem je, aby vyhověl potřebám malých dětských pacientů. To znamená, že se bude lišit barevně tak, aby dítě nebylo handicapováno předem tím, že je označkováno jako pacient,“ uvedl Vejvoda. 

Druhou cenu soutěže si letos odnesl navigační systém železniční přepravy TLIGS, který kromě vagonů či kontejnerů umožňuje lokalizovat i logistický personál. Železniční navigace však uspěla nejen v soutěži – autor této aplikace Jaroslav Jansa nyní připravuje se spolupracujícími firmami prodej systému zahraničnímu zájemci.   

Třetí místo obsadila inovace, kterou vyvinul Petr Němec ve spolupráci s Univerzitou obrany Brno. Tato aplikace umožňuje efektivní svoz balíků slámy díky zachycení jejich přesné geografické polohy. Jednoduchý nápad kromě úspory pohonných hmot umožní i nižší zatížení krajiny zemědělskou technikou. 

Česko chce podporovat kosmické technologie

Letošní výherce dostane 3 500 eur (skoro 90 tisíc korun), druhý a třetí projekt obdrží po 750 eurech (necelých 20 tisíc korun). Pěti nejlepším projektům pak zajistí společnost BIC R&D, která soutěž sponzoruje, také konzultace i praktickou pomoc ve výši asi 50 tisíc korun.   

Vzhledem k tomu, že se Praha stane v příštím roce sídlem navigačního systému Galileo, tak je pro Česko velmi důležité posílit aktivity českých firem v družicové navigaci a kosmických technologiích. Právě tyto technologie označila jako možné budoucí pilíře naší konkurenceschopnosti Národní ekonomická rada vlády (NERV). Příští kolo soutěže bude otevřeno na jaře 2012. Ministerstvo dopravy připravuje speciální konzultační linku pro pomoc při vytváření nových projektů.