Státní doplatky zemědělcům letos klesnou na 1,3 miliardy

Praha – Tuzemským zemědělcům vyplatí státní pokladna za letošní rok v rámci národních doplňkových plateb zhruba 1,3 miliardy korun, tedy nižší částku než loni. Na této sumě se ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na konci minulého týdne dohodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Čeští zemědělci by na základě smluv podepsaných před vstupem ČR do EU mohli pro letošek nárokovat Top-Up platby až zhruba 4,5 miliardy korun. Za rok 2010 obdrželi 3,6 miliardy v rámci této platby.

Tzv. Top-Up doplňuje jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací. V rámci tohoto rozdělování poputuje českým farmářům za letošní rok zhruba 16,5 miliardy korun. Meziročně jde o zvýšení o více než dvě miliardy korun.

Farmářům je v oblasti doplňkových plateb vyplacena menší část dotací, určená na takzvané citlivé komodity. Mezi ně v Česku patří chmel, brambory pro výrobu škrobu, chov přežvýkavců, ovcí a koz a krav na maso. Naopak zemědělci musí kvůli rozpočtovým úsporám letos oželet více než tři miliardy na výměru obhospodařované půdy.

Petr Bendl, ministr zemědělství 

„Zajištění rozpočtových prostředků na doplňkové platby považuji za velmi důležitý signál pro naše zemědělce, který mimo jiné dokládá úsilí státu, aby nedocházelo k prohlubování rozdílu mezi českými zemědělci a jejich konkurenty ze zemí původní evropské patnáctky… Dohodu také vnímám jako nezbytný dílčí krok k naplnění priority vlády Petra Nečase, kterou je dosažení srovnatelných a spravedlivých podmínek pro naše zemědělce.“

„Vzdali jsme se platby na plochu, protože vnímáme, že je tady nějaký problém s rozpočtem a tak dál. 1,3 miliardy pro nás ale bylo nepřekročitelné minimum. To, že je to teď potvrzené, vnímáme jako pozitivní krok,“ prohlásil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Na evropských dotacích čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Ovšem hodnotě dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři mohou přiblížit právě díky dorovnávacím platbám z národní pokladny.